Rysslands nya kris: Räntan rusar – igen

Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023
Rysslands
Den ryska räntan fortsätter att stiga, och landets höga inflation är ett problem för president Vladimir Putin (Foto: Mikhail Metzel/AP).

För en månad sedan höjde Rysslands centralbank räntan till 12 procent. Nu höjs den igen – överraskande mycket.

ANNONS
ANNONS

Tidigare i veckan kunde Dagens PS rapportera om att den ryske presidenten Vladimir Putin just nu har stora bekymmer med den inhemska inflationen.

Den stigande inflationen har tvingat Rysslands centralbank att höja räntorna till 12 procent.

Fortsätter inflationen att stiga okontrollerat slår det mot landets ekonomi, det begränsar utlåningen och tillväxten, varnade Vladimir Putin när han talade vid Eastern Economic Forum i Vladivostok i tisdags.

På fredagen höjer den ryska centralbanken räntan på nytt med 100 punkter, till 13 procent, rapporterar Reuters.

Centralbanken meddelade även att ytterligare höjningar kan bli verklighet under bankens kommande möten. Dessutom sade banken att inflationen fortfarande utgjorde en risk för den ryska ekonomin.

Höjningen av räntan gick i linje med en undersökning som Reuters låtit genomföra. Bloombergs prognoser, däremot, hade pekat åt ett annat håll.

Enligt Bloombergs sammanställning hade analytikerna trott på en räntepaus i Ryssland, och fredagens höjning kom därför som en överraskning.

Efter beskedet från den ryska centralbanken stärks rubeln något. Rysslands valuta är dock en av årets förlorare på valutamarknaden, skriver Bloomberg.

Läs även:

Inflationen ger Putin huvudvärk

Rubeln når ny bottennivå – värd knappt en cent

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS