Ryssland bränner av mängder av den naturgas som skulle ha gått till Tyskland, skriver BBC. Det rör sig om gas för ungefär 10 miljoner dollar per dag och koldioxidutsläppen är enorma.

ANNONS

Den ryska gasanläggningen där gasen eldas upp ligger nära gränsen till Finland. Förbränningen skapar stora volymer koldioxid och sot, vilket kan förvärra smältningen av arktisk is.

Enligt det oberoende analysföretaget Rystad kan ungefär 4,34 miljoner kubikmeter gas förbränns varje dag. Anläggningen som bränner upp gasen producerar normalt flytande naturgas (LNG), Portovaya.

Den ligger nära en kompressorstation i början av Nord Stream 1-ledningen.

Tillförseln genom rörledningen har minskat sedan mitten av juli. Därefter har uppmätningar visat en betydande skillnad i hur mycket värme som sprids från anläggningen.

Ovanligt att förbränna stora mängder gas

Det är inte ovanligt att bränna av gas i den här sortens anläggningar, men omfattningen är ovanlig, konstaterar experter.

Miguel Berger, tyska ambassadör i Storbritannien, säger till BBC att europeiska försök att minska beroendet av rysk gas ”har en stor effekt på den ryska ekonomin”.

Anledningen till förbränningen är oklar. Det kan handla om att man inte vill stänga ner anläggningen eftersom det då kan vara svårt att starta upp den igen, samtidigt som Ryssland förmodligen inte har hittat några andra försäljningskanaler. Det kan också röra sig om tekniska problem, exempelvis att man behöver reservdelar som inte finns tillgängliga under sanktioner.

ANNONS
ANNONS

Problemet är att det orsakar mycket omfattande utsläpp.

Läs också:

Peab fortsätter att aktivt välja rysk olja [Dagens PS]
DN: Sverige stödjer miljardprojekt för rysk gas [Dagens PS]