Dagens PS

Ryssland anklagar Ukraina för bilbomb – säger sig ha bevis

bilbomb Ryssland
Nu säger sig Ryssland ha bevis för att Ukraina ligger bakom helgens bilbomb utanför Moskva. (Foto: Investigative Committee of Russia)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

Ryssland anklagar Ukraina för den bilbomb som dödade dottern till en av president Vladimir Putins allierade i helgen. Ryssland säger sig ha bevis för det inträffade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu anklagar Ryssland Ukraina för att ligga bakom den bilbomb som dödade Darya Dugina under lördagen när hennes bil exploderade i närheten av Moskva, skriver BBC.

Pappa målet för attacken

Darya Dugina var en politisk kommentator och skrev regelbundet för pro-ryska medier. Det ska dock vara hennes ultranationalistiska far, Alexander Dugin, som står Putin nära och som har tryckt på när det gäller att invadera Ukraina, som ska ha varit det huvudsakliga målet för attacken. I sista stund tog Darya Dugina ensam över bilen som exploderade, men det var meningen att även hennes pappa skulle färdas i fordonet.

FSB: Ukraina ligger bakom attacken

Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB) säger sig vara säkra på att Ukraina ligger bakom attacken och nämner en kvinna, från Ukrainas specialtjänster, som hyrde en lägenhet i samma byggnad som Darya Dugina i en månad för att förbereda attacken. Under den tiden ska den ukrainska kvinnan ha följt Dugina genom Moskva i en Mini Cooper – som under perioden använde tre olika registreringsskyltar.

Efter explosionen i lördags ska den misstänkta kvinnan ha flytt till Estland uppger FSB – som har släppt videomaterial som påstås visa den misstänktes bil köra in i Ryssland, säkerhetsfilmer där hon går in i vad som sägs vara Duginas byggnad och lämnar Ryssland.

Nekar till anklagelser

Ukraina, å sin sida, skakar av sig alla anklagelser.

ANNONS

Mykhailo Podolyak, som är rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskij kallar FSB:s version av händelserna för “rysk propaganda” från “en fiktiv värld”.

Den ryske exilpolitikern Ilja Ponomarev säger att dådet utfördes av en tidigare okänd rysk motståndsgrupp kallad NRA (Nationella republikanska armén). Ponomarev hävdar, enligt Kyiv Independent, att NRA har gett honom uppdraget att släppa ett manifest från gruppen.

“Den här attacken markerar ett nytt kapitel i det ryska motståndet mot Putinismen”, säger han.

“Vi anser att ett folk som fråntagits sina demokratiska rättigheter har rätten att göra uppror mot tyranner. Putin kommer att avsättas och förstöras av oss”, säger han.

Läs även: Ukraina varnar för ”särskild grym” attack på självständighetsdagen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS