Småspararnas aktieinnehav på ny historisk nivå. Rusar till Stockholmsbörsen som rekylerat kraftigt i berg- och dalbanan.

ANNONS

Enligt TT har Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit med hela 56 procent sedan mars då pandemins fas ett rasade som värst.

Kurssvängningarna har hela tiden varit kraftiga. Men det har inte hindrat småsparare från att tanka aktier i stor skala. Tvärtom är det rusning till börsen och marknadsvärdet för privatspararnas aktieinnehav har nu nått en historisk gräns, 1 000 miljarder kronor, framgår det i TT-artikeln som publiceras på SvD.se.

Börsintresset ökar även bland unga

Fortfarande lockar börsen fler män än kvinnor, men även unga attraheras i dag i större utsträckning av aktiemarknaden, enligt Euroclear Sweden.

”Det vi kan se är att information kring aktier har blivit mera tillgänglig, det talas mer om aktiehandel genom till exempel olika forum”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden, till nyhetsbyrån som uppger att statistik från Euroclear Sweden visar att Sverige fick 175 826 unika ägare av aktier under årets nio första månader.

”Intresset har stigit kontinuerligt under en längre tid, men i och med att kurserna dök vid coronautbrottet och vi sedan fick en kraftig rekyl var det inget som skrämde, utan vi tror att många såg en möjlighet att försöka tjäna pengar”, säger Krister Modin.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Placerar du i rätt branscher – se facit [DagensPS.se] »