Årets aktiemarknad kan minst sagt summeras som svängig. Men under året visade traditionella förvaltare att bäst före datumet på deras investeringsstrategier inte har passerat.

Efter flera år av omtalad avkastning har hedgefonder som arbetar med kvantitativa investeringsmodeller kört in i väggen.

Dagens PS har tidigare skrivit om hur hedgefondförvaltaren Jim Simons, en pionjär inom kvantitativa investeringsstrategier, har haft ett tufft år på börsen.  I synnerhet efter att ha förlorat 172 miljarder kronor i år.

Detsamma gäller för flera hedgefonder som använder sig av liknande investeringsmodeller.

Samtidigt som kvantitativa fonder har upplevt en förödande tid på börsen har hedgefonder som använder sig av traditionell aktieanalys levererat ett succéår, rapporterar Bloomberg.

”Fundamentala analytiker har haft flera år av självförvållad underavkastning under det senaste årtiondet – och berättelsen var att datorer hade segrat över människorna”, säger John Thaler, förvaltare på hedgefonden Hampton Road Capital Management.

ANNONS
ANNONS

Segrar brett över datorerna

Vinnarna bland de traditionella hedgefonderna hittas i en uppsjö av olika strategier och investeringsmodeller. De har dock alla gemensamt att de förlitar sig på förvaltarens och analytikerns omdöme.

Fonder som använder sig av en fundamental värderingsanalys fick vind i seglen av investeringar i techbolag och onoterade startupbolag som rusade värderingsmässigt. När den initiala pandeminedgången hade lagt sig hjälpte även den heta marknaden för börsnoteringar i USA hedgefonder att realisera vinster.

Samtidigt fick fonder som analyserar makroekonomiska fenomen draghjälp av årets höga börsvolatilitet och en aktiemarknad som i en hög utsträckning reagerade på politiska utspel. Inte minst från centralbanker som bedrev en enormt expansiv penningpolitik under året.

Skenet bedrar

Kvantitativa hedgefonder har länge varit höjda i dunkel med de bakomliggande algoritmerna och investeringsformlerna dolda för allmänheten.

2020 är dock inte det första året som dessa hedgefonder har misslyckats med att leverera starka resultat.

“Det som har flugit under radarn är att kvantitativa strategier har inte tjänat mycket pengar under flera års tid” säger, Jon Caplis, vd för analysfirman PivotalPath.

ANNONS
ANNONS

Jon Caplis pekar på att hedgefonder som använder sig av en kvantitativ strategi utgör över hälften av de fonder som har gått med förlust sedan 2015.

”Dessa strategier skulle revolutionera aktiehandeln men det har de inte gjort”, fortsätter han.

Läs även: Så investerade årets bästa fondförvaltare [Dagens PS] >>