Riskkapitalbolagen har under senare år kunnat ta in stora summor till nya fonder, nu skakas dock även riskkapitalbranschen av de höga räntorna.

ANNONS

Det ser ut som om konkurrensen om industriella investerares pengar framöver kommer bli hård och flera rikskapitalister säger att det nu tar längre tid att göra kapitalanskaffningar, det rapporterar Affärsvärlden.

Tog in 15,5 miljarder i Norden

Enligt riskkapitalister som Affärsvärlden har talat med möter kapitalanskaffningar nu hårdare kriterier än tidigare.

Statistik från Private Equity international visar att riskkapitalbolag världen över tog in 727 miljarder dollar, drygt 7 707 miljarder kronor, under förra året.

Samma år tog riskkapitalbolag i Norden in 15,5 miljarder, och här stod Nordic Capitals elfte fond för 9 miljarder kronor.

2021 och 2022 var bra år

Det amerikanska riskkapitalbolaget Carlyle har haft svårt att få in pengar till sin nya fond och enligt Financial Times beror det på det förändrade marknadsläget med höga räntor.

En av de riskkapitalister Affärsvärlden talat med säger att 2022 och 2021 var otroligt bra år, men att 2023 kommer bli tufft.

”Vi hör från många institutionella investerare att de vill investera, men att de måste kicka ut hälften av sina PE-managers för att få jämvikt. Ska man generalisera är det många som rationaliserar sina portföljer med alternativa tillgångar och föredrar att hitta synergier med tre-fem relationer istället för 10–20. Där kommer även konkurrensen från skuldsidan in”, säger riskkapitalisten till Affärsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analys: De kan köpa svenska bolag på rea [Dagens PS]