Dagens PS

Risken för kris ökar – IMF manar till "vaksamhet"

Risken för kris ökar – IMF manar till "vaksamhet"
Vaksamhet bör vara ledordet för den globala ekonomin efter att kriserna staplats på varandra. Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 mars 2023Publicerad: 27 mars 2023

Risken för ekonomisk instabilitet ökar enligt IMF. Nu krävs “vaksamhet” eftersom 2023 blir ett år av fortsatta utmaningar för världsekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriserna har staplats på varandra de senaste åren, och än är inte risken över för världsekonomin. Det säger Kristalina Georgieva, vd för IMF, på China Development Forum enligt CNBC.

Kris på kris på…

Efter pandemin kom Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och den senaste tidens bankkris har ytterligare bidragit till en nervös marknad.

Även om 2024 blir bättre kommer den globala tillväxten att ligga långt under det historiska genomsnittet, säger Georgieva.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

IMF berömmer hanteringen

I år har IMF prognostiserat en global tillväxt på 2,9 procent, och kommer i april med nya prognoser uppger CNBC.

Valutafondens vd berömmer politikernas agerande i bankkrisens kölvatten, men säger att fortsatt “vaksamhet” är nödvändig.

Risken för kris ökar – IMF manar till "vaksamhet" Kristalina Georgieva, vd för IMF, varnar för fragmentering av den globala ekonomin. Foto: TT

Farligt med splittring

“Så, vi fortsätter att nära följa utvecklingen och bedömer potentiella implikationer för den globala ekonomin och den globala finansiella stabiliteten”, säger Kristalina Georgieva enligt CNBC.

Hon höjer också ett varningens finger för att geoekonomisk fragmentering kan splittra världen i konkurrerande ekonomiska block, “en farlig utveckling som gör alla fattigare och mer otrygga” enligt Kristalina Georgieva.

ANNONS

Kina leder vägen

Kinas starka upphämtning ger världen hopp, anser hon. Man räknar med en tillväxt på 5,2 procent 2023, vilket beräknas till en tredjedel av den globala tillväxten för året.

Hon uppmanar i sitt tal de styrande i Kina att arbeta mot att höja produktiviteten och balanserar ekonomin bort ifrån investeringar och mot en mer hållbar, konsumtionsdriven tillväxt.

Om Kina följer det rådet kan reala BNP öka med så mycket som 2,5 procent till år 2027 och runt 18 procent tio år senare enligt Kristalina Georgieva.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Ukraina får låna av IMF – som första land i krig 

Läs även: Räddad storbank kostar varje medborgare 150 000 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS