Förmögna kineser är oroade över att Schweiz kan komma att införa sanktioner mot landet på samma sätt som mot Ryssland och rika ryssar med anknytning till Putin.

ANNONS

Förmögna kineser och asiater är oroade över att Schweiz ska införa sanktioner mot Kina. Men även de schweiziska bankerna är bekymrade, skriver Financial Times.

Schweiz är världens centrum för utländska förmögenheter, så kallat offshorewealth, och närmare en fjärdedel av världens offshorekapital är placerat hos landets banker.

Efter Rysslands invasion av Ukraina följde landet EU och har sedan dess infört sanktioner mot Ryssland och rika ryssar associerade med Vladimir Putin. Den schweiziska regeringen hävdar att landets neutralitet är absolut, men att beslutet att införa sanktioner handlade om att väga ”den schweiziska neutralitetens trovärdighet” mot Rysslands ”kränkning av de grundläggande normerna i internationell rätt”.

Oron har ökat då flera incidenter som skett under de senaste veckorna fört möjligheten till sanktioner mot Kina närmare, inklusive Kinas spionballong och Pekings eventuella vapenförsörjning till Moskva.

Sanktioner avskräcker asiater

En förvaltare som är ansvarig för sin banks verksamhet i Asien berättar för tidningen att han inte bara är förvånad, utan chockad över regeringens agerande.

ANNONS
ANNONS

”Jag har statistiska bevis för att bokstavligen hundratals kunder som velat öppna konton i banken inte längre är intresserade” , säger han.

Ryska tillgångar för omkring 7,5 miljarder schweizerfranc är för närvarande frusna efter att sanktionerna infördes. Det är dock bara en bråkdel av det ryska kapital som har sin hemvist i landet. 7 500 förmögna ryssar är skrivna i Schweiz och de har tillsammans tillgångar på 41,1 miljarder schweizerfranc.

Under det senaste decenniet har däremot asiatiskt kapital blivit en viktigare och större inkomstkälla.

Asiatiskt kapital viktigt för Schweiz

Den schweiziska regeringen har inte velat tala om hur stora kinesiska tillgångar som finns i landet, men 2014 släpptes filer till International Consortium of Investigative Journalists som avslöjade att schweiziska banker skapat konton för många av den styrande eliten i Kina och deras barn, inklusive sonen till den tidigare premiärministern Wen Jiabao.

Bankerna säger däremot att de flesta inte tillhör eliten, utan är framgångsrika entreprenörer.

ANNONS
ANNONS

Att införa sanktioner och inte välkomna dessa individer, skulle innebära ett hårt slag mot banksektorn i Schweiz som står för 10 procent av landets BNP.

Vill du läsa mer om vad som händer i världen? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Kina: skärp er USA, annars hotar konflikt [Dagens PS]