Swedbanks Robur gjorde ett rekordår med en vinst på drygt 2 miljarder kronor. Fondjätten har dragit in 8 miljarder kronor under den senaste femårsperioden.

ANNONS

Fondjätten Swedbank Robur har en femtedel av den svenska fondmarknaden med 3,1 miljoner kunder i Sverige.

Vinsten uppgick förra året till 2 miljarder kronor – en ökning med 229 miljoner kronor jämfört med året innan. Om man slår ut det på de 262 anställda så blir det omkring 8 Mkr i vinst per person.

Stora vinster

Den starka trenden fortsatte efter den senaste femårsperioden där vinsterna uppgår till 8,2 miljarder kronor.

”Aktiemarknaden var under förra året turbulent men stark, och utöver det har vår relativa avkastning inom aktieförvaltningen skapat ett betydande värde till våra kunder”, säger Liza Jonson, vd för Swedbank Robur, till Di. 

Långsiktighet, hållbarhet och klimatsmarta fonder lockar nya kunder menar Liza Jonson och ger exempel på Access Edge-fonder och Transition Energy.

ANNONS
ANNONS

Intäkter från fondavgifter ligger bakom lönsamheten, där några har sänkts på sistone.

”Totalt under förra året samt fram till februari i år har vi justerat och sänkt avgifterna för drygt tio av våra fonder”, säger Liza Jonson.

Även andra gjorde vinster

Samtidigt visar sig även andra fondbolag lönsamma under fjolåret.

Hedgefondförvaltaren Lynx Asset Management gjorde en vinst på 408 Mkr, och Carnegie Fonder redovisade en vinst på omkring 188 Mkr.

Enligt Roburs Liza Jonson handlar det om att hålla fokus på tydliga teman för att behålla befintliga kunder och även få nya sparare.

”Teknologisk innovation och digitalisering är ett av våra huvudteman som verkligen föll väl ut under förra året, delvis som en effekt av pandemin,” säger hon.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Jackpot för svenska fondsparare: ”Få förlorare”