Dagens PS

Uranbrytning en strålande affär i Kanada – på väg även hit?

Uranbrytning
Uranbrytning i Arizona, USA. (Foto: Ross D. Franklin/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Det råder uranfeber enligt Bloomberg, och nya gruvor i Kanada väntas bli enormt lönsamma. Uranbrytning kan nu vara på väg till Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg berättar i ett långt reportage om den växande marknaden för gruvbrytning av uran i Kanada, där en rad nya projekt i provinsen Saskatchewan är på väg att göra landet till världens största producent av den radioaktiva metallen.

De senaste fem åren är priset på uran upp 233 procent, mer än tre gånger så mycket som guld och koppar som också rusat under samma period.

“Som ett godståg”

Orsakerna till det finns att hitta både i utbudet och efterfrågan. Sedan Rysslands invasion av Ukraina 2022 söker västvärlden efter alternativ till rysk energi och rysk uran. Samtidigt tittar fler och fler länder på kärnkraft som ett alternativ till fossila bränslen när klimatförändringarna intensifieras.

Klyftan mellan utbud och efterfrågan är “som ett godståg som kommer nerför spåren”, säger Mike Alkin, investeringschef på Sachem Cove Partners som handlar på uranmarknaden till Bloomberg.

Just nu är 61 nya kärnkraftsprojekt under konstruktion i världen, 90 är i planeringsstadiet och drygt 300 har föreslagits. En effekt av det är att gruvbrytningsbolag med fokus på uran på börsen i Kanada har skjutit i höjden, många är upp över 400 procent de senaste fyra åren, rapporterar Bloomberg.

Uranbrytning förbjudet i Sverige

Risken att boomen slutar i fiasko finns förstås där hela tiden, det räcker med en katastrof likt Tjernobyl eller Fukushima för att opinionen ska tvärvända igen. Men just nu går debatten het kring uran – även här hemma.

ANNONS

Sverige har Europas största urantillgångar, men ingen uranbrytning har skett i landet sedan 1960-talet. Sedan 2018 finns det ett totalförbud och det är inte möjligt att ge varken undersökningstillstånd, bearbetningskoncession eller miljötillstånd avseende uran.

I februari 2024 beslutade dock klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) att tillsätta en utredning om att ta bort förbudet mot uranbrytning, och flera gruvbolag sägs vara intresserade av att prospektera kring uran, bland annat i Jämtland.

Läs även: Regeringen på väg att häva uranstopp (Dagens PS)

Läs även: Hela världen vill ha uran – så kan du investera (Dagens PS)

Läs även: Uranförbud stoppar en ny gruv-boom (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS