Dagens PS

Uppgången i priset på trävirke utraderad i USA

Trävirke
Hela den stora uppgången i priset på trävirke från i våras har nu utraderats i USA. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juli 2021Publicerad: 13 juli 2021

Hela uppgången är utraderad och priset på trävirke i USA är nu ner 0,6 procent för 2021 – detta efter att ha handlats till rekordpriser så sent som i maj. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg rapporterar att priserna på trävirke under måndagen stängde till ett pris som var 0,8 procent lägre än den 31 december 2020.

Detta för en råvara som under våren var en av de som presterade allra bäst när pandemin drev byggkostnaderna uppåt och fick analytikerna att frukta en kraftigt stigande inflation. Under en period under våren handlades terminskontrakt på trävirke till det fyrdubbla priset jämfört med ett år tidigare.

Ses som tecken på minskad inflation

Nu är det annat ljud i skällan – chefen för USA:s centralbank Federal Reserve Jerome Powell sade i juni att pristappet för trävirke var ett tecken på att prispressen kommer att lägga sig när knutar i tillgångskedjorna i den återöppnande ekonomin löser upp sig och stimulanspaketens effekter kyler ner sig.

Priserna har sjunkit då lagren ökat samtidigt som efterfrågan hos stora butiker där hemmabyggare brukar handla virke till renoveringsprojekt sjunkit. Analytikerna tror att det beror både på att andra aktiviteter lockar när pandemirestriktioner lättas, men också att det helt enkelt blivit för dyrt för många att bygga.

“Den stora kostnaden har tagit många människor ur marknaden”, säger Jamie Greenough, investerings och råvarurådgivare på PI Financial i Vancouver, Kanada till Bloomberg.

Fortfarande historiskt högt

Även om pristappet de senaste månaderna varit kraftigt så ligger fortfarande trävirkespriserna på en hög nivå historiskt sett. Experter som Bloomberg pratat med tror att prisnivåerna kommer att fortsätta att fluktuera kraftigt även framöver.

ANNONS

“Jag tror att priserna på virkesterminer kommer att fortsätta att se allvarlig, dubbelsidig volatilitet vackla i en mer extrem prisklass mellan 550 dollar och 1200 dollar under resten av 2021”, förutspår Greg Kuta, vd för Westline Capital Strategies som specialiserat sig på handel med trävirke.

Läs mer: Nu varnar Karl Hedin – prisras på virke

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS