Dagens PS

Timmerpriserna i USA faller till årslägsta

Timmerpriser
Timmerpriserna faller kraftigt i USA. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 dec. 2022Publicerad: 20 dec. 2022

Timmerpriserna i USA faller under tisdagen för sjunde dagen i rad till de lägsta nivåerna för året, samt de lägsta sedan juni 2020, rapporterar Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen föll timmerpriserna 4 procent efter att nya siffror visade att sentimentet för bostadsbyggande sjönk för tolfte månaden i rad. Terminskontrakten visar på en nedgång även på tisdagen.

Det centrala råmaterialet för byggande har tappat 68 procent i pris i år, och ligger 79 procent lägre än rekordnivån från maj 2021, då stark efterfrågan på bostäder kombinerades med problem i leveranskedjorna.

Timmerpriserna beror på bostadsmarknaden

Business Insider skriver att årets svaga marknad för timmer härstammar till stor del från inbromsning på bostadsmarknaden, då stigande bolåneräntor bromsar försäljningen och stävjar bostadspristillväxten. Det skadar i sin tur bostadsbyggarnas förtroende för marknaden – och deras efterfrågan på råvaror sjunker.

Bolåneräntorna i USA ligger nu i snitt på 6,3 procent enligt data från Freddie Mac, vilket är ungefär dubbelt så höga som de var vid årets start. Försäljningen av existerande hus sjönk 6 procent i oktober, och har sjunkit 28 procent på årsbasis. Och enligt Case-Shiller US National Home Price Index, avtog bostadspristillväxten för sjätte månaden i rad.

Dessa faktorer har dämpat utsikterna för amerikanska husbyggare, som driver en stor del av efterfrågan på timmer när de påbörjar nya byggprojekt.

“NAHB förväntar sig att de svagare bostadsförhållandena kommer att bestå under 2023 och vi förutspår en återhämtning 2024, med tanke på det befintliga rikstäckande bostadsunderskottet på 1,5 miljoner enheter och framtida lägre bolåneräntor som förväntas när Fed lättar på penningpolitiken 2024”, säger National Association of Home Builders chefsekonom Robert Dietz till Business Insider.

Visst hopp finns trots allt

ANNONS

Han är dock inte bara negativ:

“Det är den minsta nedgången i indexet under de senaste sex månaderna, vilket indikerar att vi möjligen närmar oss botten av cykeln för byggares sentiment. Bolåneräntorna har fallit från över 7 procent de senaste veckorna till cirka 6,3 procent idag, och för första gången sedan april, registrerade byggare en ökning av framtida försäljningsförväntningar”, säger han.

Läs även: Nu faller priset på trä med nästan hälften

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS