Dagens PS

Sverige har massor av eftertraktade mineraler – under jord

Litium krävs i batteribranschen och är en het råvara, enligt ETF-förvaltaren Jay Jacobs.
Litium krävs i batteribranschen och är en het råvara, enligt ETF-förvaltaren Jay Jacobs. (Foto:TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 mars 2021Publicerad: 21 mars 2021

Sverige har massor av eftertraktade mineraler som behövs för att bygga batterier, men de ligger kvar under jord och processen är lång innan brytning kan ske.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kobolt som behövs för batterier till elbilar, bryts idag inte i Sverige. Men fyndigheter finns i bland annat Kleva gruva, Bergslagen, Kiruna och Skelleftefältet. Det framkommer i två texter från TT Nyhetsbyrån, hos Svenska Dagbladet.

50 procent av all kobolt som bryts i världen hamnar i dag i batterier, och efterfrågan förväntas öka kraftigt i och med den gröna omställningen världen över. Den Demokratiska republiken Kongo står för majoriteten av all koboltutvinning i dagsläget. Även grafit och litium är mineraler som behövs till batteritillverkning, och de finns också i Sverige men bryts inte.

“Det kan ta femton år”

Däremot har flera bolag fått tillstånd att prospektera efter mineralerna, vilket är det första steget i processen.

“Från det att man prospekterar till att man har en gruva, det räcker inte med tio år, det kan ta femton år och det kan ta längre tid. De behöver tillstånd från oss och miljötillstånd”, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten till TT.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att snabba på processerna för att kunna bryta de mineraler Sverige har under jord.

“Den gröna omställningen ökar behovet av råvaror från gruv- och mineralnäringen. Vi behöver förändra regelverk och prövningsprocesser för att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineraler”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) om utredningen på regeringens hemsida.

MP vill ha högre miljökrav

ANNONS

Regeringspartnern Miljöpartiet är också positiva till ny mineralbrytning, men vill se högre miljökrav, framkommer i TT:s rapportering.

“Nu har vi precis tillsatt en ny utredning som ska titta på hur man kan kombinera behov av mineraler men med en hög nivå av miljöskydd. Vi måste se till att man kan säkerställa miljön för att lokalbefolkningen ska acceptera gruvor”, säger Per Bolund, Sveriges miljö- och klimatminister, vice statsminister och språkrör för MP.

Läs mer: EU-regler för batterier “mycket svåra att kontrollera” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS