Konstgödsel blev en akut bristvara världen över i samband med sanktionerna mot Ryssland – en av världens största exportörer. Men nu satsar flera olika industrier i Sverige på att ta fram de viktigaste råvarorna till gödslet.

ANNONS

Ragn-Sells kommer att utvinna kalium från en avfallsanläggning norr om Stockholm, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt har LKAB börjat utvinna fosfor ur gammalt gruvavfall som finns kvar i Kiruna och Malmbergen från omkring hundra års gruvdrift.

Samtidigt experimenterar flera svenska bolag med fossilfri utvinning av kväve, vilket är en av de viktigaste komponenterna i konstgödsel.

”Vi kommer att vara mer och mer beroende av att producera de ämnen och råvaror som vi själva behöver”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken till Sveriges Radio. Han konstaterar att den globala marknaden blir mer osäker och att det gäller flera ekonomiska områden.

Konstgödsel kommer att kräva återvinning

Men det handlar inte bara om att frigöra sig strategiskt ifrån Ryssland, utan också om att hitta nya utvinningsmetoder för att göra konsumtionen hållbar för kommande generationer över lag.

”De fyndigheter av kalium vi har i världen kommer att ta slut någon gång. Om vi då vill föda världens befolkning så behöver vi ta hand om det kalium vi har redan, konstaterar Mikael Hedström, affärsområdeschef på återvinningsföretaget Ragn-Sells till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

”De råvaror vi har grävt upp en gång behöver vi använda igen och igen och inte kasta bort.”

Läs också:

Fosfor från Kiruna kan ersätta Rysslands export [Dagens PS]
Tankfartyg med gödsel från Ryssland på väg till USA [Dagens PS]