Dagens PS

Stopp på Malmbanan igen – nu är det för varmt

Malmbanan
Malmbanan utanför Kiruna. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Trafiken på Malmbanan har stoppats efter att man upptäckt minst fyra solkurvor mellan Kopparåsen och Vassijaure. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I vintras blev det flera stopp på den viktiga Malmbanan som transporterar järnmalm från LKAB till hamnen i Narvik, på grund av urspårningar. Trafiken kom igång igen i slutet av februari, och sedan igen i början av mars efter en ny urspårning, men det visar sig att reparationerna skapade nya problem.

SVT rapporterar att minst fyra solkurvor upptäckts på Malmbanan mellan Kopparåsen och Vassijaure. Solkurvor på järnväg kan uppstå då det sker stora temperaturskiftningar, och just nu är det över 20 grader i området.

“Vi var medvetna om denna risk i samband med återställningsarbetet i vintras och detta är en följdeffekt av att vi gjorde den i vinterklimat. Genom kontrollprogrammet har vi dagligen utför spårlägesmätningar och skarvmätningar för att hålla koll på rälsen”, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket till SVT.

De påverkade delarna ska bytas ut, vilket Trafikverket jobbar med att göra just nu.

“Vi kommer att jobba dygnet runt för att få igång trafiken på sträckan. Det handlar bland annat om att byta ut de påverkade sektionerna och fylla på med makadam. I nuläget känns en trafikstart klockan 16:00 på tisdag rimlig”, säger Simon Sunna till SVT.

Läs även: Malmbanan snart igång – konflikten rullar vidare (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS