Dagens PS

Rekordaffär inom guld nära – höjer bud

guld
Gruvföretaget Newmont kan bli världens största guldbolag om konkurrenten Newcrest accepterar ett rekordbud (Foto: Newmont).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023

En rekordaffär inom guld kan vara nära. Går affären i lås tar den amerikanska jätten Newmont över australiska Newcrest, och blir världens största guldföretag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För två månader sedan tackade det australienska gruvföretaget Newcrest Mining nej till budet på 17 miljarder dollar, knappt 178 miljarder kronor, från konkurrenten Newmont.

Amerikanska Newmont Corporation med bas i Colorado, är världens största gruvföretag som bryter guld. Företaget äger gruvor bland annat i Nord- och Sydamerika, Mexiko, Australien och Ghana.

Förutom guld bryter man koppar, silver, zink och bly, och är det enda guldföretaget på S&P 500.

Rekordhögt bud

I dag rapporterar Bloomberg att Newmont lagt fram ett nytt bud, och dessutom sockrat det rejält. Man erbjuder det australiska bolaget 19,5 miljarder dollar, drygt 204 miljarder kronor, vilket är en rekordsumma.

Det nya budet ger Newcrest ett värde på 32,87 australienska dollar, 226 kronor, per aktie, vilket motsvarar en premie på mer än 46 procent före budet i februari.

ANNONS

Senaste nytt

Största affären inom guld någonsin

När nyheten blev känd steg Newcrest aktie med mer än 5 procent på Sydneybörsen natten till idag.

ANNONS

Affären, om den går i lås, är den största inom branschen någonsin. Den är också nyckeln till Newmonts ansträngningar för att öka produktionen och öka sitt försprång gentemot andra rivaler inom brytningen av ädelmetaller.

En lyckad affär skulle även öka intresset hos investerare som annars inte investerar i guld och andra ädelmetaller.

Vill öka sin exponering mot koppar

Med ett övertagande av Newcrest skulle Newmonts exponering mot koppar öka. Koppar är ett nyckelmaterial i övergången till ren energi, och analytiker förutspår stora brister av metallen under de kommande tio åren.

“Tillsammans som den tydliga ledaren över guldgruvorna skulle vi vara väl positionerade för att generera en stark, stabil och varaktig avkastning med bästa hållbarhetsprestanda i decennier framöver”, sa Newmonts vd Tom Palmer i ett uttalande.

Newmont har meddelat att budet är företagets “bästa och sista”.

Vill du läsa mer om guld och råvaror? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Högsta priset på guld någonsin

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS