Småspararna i Reddit-forumgruppen WallStreetBets har efter framgångsrika intåg i ett antal hårt blankade aktier nu vänt blickarna mot silvret.

På tron om att denna marknad är manipulerad och att det går att skada de stora fonderna och bankerna på Wall Street, har både själva metallen och relaterade aktier börjat köpas i stora mängder, rapporterar BBC.

I Australien steg mindre silveraktörer som Argent Minerals, Boab Metals och Investigator Resources över 15 procent under måndagen. Själva silvret är just nu upp runt 10 procent till cirka 30 dollar per uns. Det är den högsta noteringen sedan 2013.

”Det har nu uppstått denna märkliga situation där Reddit-anhängarna har riktat in sig på en större val när det gäller att försöka dra igång något av en short squeeze på silvermarknaden”, säger Kyle Rodda, analytiker på IG Markets, i en kommentar.

Short squeeze är när aktörer som blankat en viss tillgång tvingas köpa den för att täcka sina positioner. Detta uppstår när priset på själva tillgången börjar stiga istället för att sjunka.

I förra veckan blev flera hedgefonder short squeezade, särskilt Melvin Capital som gick back 53 procent för hela januari. Fonden var exponerad mot bland annat Gamestop som Reddit-gruppen storköpte aktier i för att driva upp priset.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Gardell: Bra att hedgefonder får stryk [DagensPS.se] »