Oljekartellen Opec kommer att byta fot. Den bedömningen gör Handelsbanken i en kommentar hos Råvarumarknaden.

ANNONS

Banken tror att kvoterna ligger kvar men att organisationen återgår till den avtalade produktionsminskningen, upp från dagens nivå som är under avtalet. Handelsbanken spår därför att oljepriset faller något efter mötet.

”Det blir alltmer tydligt att Opec är på väg att byta fot inför organisationens halvårsmöte på fredag i Wien. Venezuelas kollaps och sanktionerna mot Irans oljeexport ger Opec möjlighet att avbryta produktionsminskningarna som infördes i januari förra året. Opec har nått målet med avtalet och frågan om hur gruppen ska göra en exit utan att oljepriset dyker har varit kritisk”, skriver bankens råvarustrateg Martin Jansson i en kommentar på Råvarumarknaden.

Opec håller normalt två möten om året. På fredag är det dags för möte i Wien. Handelsbanken tror att den amerikanska presidenten Donald Trump, som den senaste tiden kritiserat Opec, har ett finger med i spelet.

”Både Saudiarabien och Israel har varit missnöjda med Iranavtalet. Genom en allians med saudierna kan Trump ha säkerställt att Opec täcker upp för bortfallet i Iran när de nya sanktionerna slår till. På så vis kan saudierna trycka tummen i ärkefienden Irans öga genom att ta landets marknadsandel samtidigt som Trump inte behöver oroa sig för att ett skenande oljepris ska vända hemmaopinionen”, skriver Jansson.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt krävs det att samtliga medlemmar i organisationen står bakom ett beslut.