Energikrisen driver upp priserna på metaller. Priset på zink stiger under torsdagen nästan 7 procent till de högsta nivåerna sedan 2007 – det får Boliden att rusa på börsen.

ANNONS

Det beror enligt sajten på att producenten Nyrstar, som är världens näst största zinkproducent, presenterat en plan på att sänka produktionen på grund av de höga energipriserna i Europa. De ska halvera produktionen på tre av sina europeiska anläggningar.

Smältverken där metallerna utvinns använder sig av stora mängder energi vilket har fått flera producenter att dra ned produktionen för att kunna hantera kostnaderna.

”Kostnadsbördan för koldioxidutsläpp från elsektorn som har överförts till industriella och inhemska kunder betyder att det inte längre är ekonomiskt möjligt att driva anläggningarna med full kapacitet”, skriver företaget i ett uttalande.

Kina har också tvingats dra ner

Även kinesiska producenter har tvingats sänka produktionen, säger en analytiker till branschsajten mining.com.

”Om problemet med energibrist varar längre, ökar detta riskerna för ytterligare försörjningsförluster från både Kina, världens största zinkproducent och Europa”, säger strateger på ING.

På metallbörsen i London handlades zinkpriset under torsdagsmorgonen upp med nästan 7 procent till 3 635 dollar per ton vilket är den högsta nivån sedan 2007. Uppgången kan hålla i sig, tror strategerna på ING.

”Priserna kan hålla sig förhöjda åtminstone tills den nuvarande energikrisen försvinner.”

Zink får Boliden att stiga rejält

Även aluminiumpriset stiger rejält, och handlas sedan i början av veckan på de högsta nivåerna sedan 2008.

ANNONS
ANNONS

Prisuppgångarna får gruvbolag i Europa att rusa på börsen. Boliden stiger drygt 5 procent, och är upp 15 procent de senaste tio handelsdagarna efter att ha haft det tufft de senaste månaderna. Boliden är världens sjätte största zinkproducent med en produktion av 350 000 ton årligen i gruvorna i Tara, Garpenberg och Bolidenområdet. Bolaget släpper sin kvartalsrapport nästa fredag.

Lundin Mining, Stockholmsbörsens andra stora gruvbolag, handlas också upp, 2,8 procent.

Läs även: Råvarupriser rusar igen – högre inflation hotar [Dagens PS]