Dagens PS

Priset på diamanter har störtdykt

Priset på diamanter har sjunkit dramatiskt och en av orsakerna tros vara syntetiska, labbodlade diamanter
Priset på diamanter har sjunkit dramatiskt och en av orsakerna tros vara syntetiska, labbodlade diamanter. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2023Publicerad: 22 juni 2023

Under pandemin steg priset på både smycken och diamanter, men priset på diamanter har fallit med 18 procent sedan all time high i februari 2022.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste månaderna har diamanter tappat rejält i värde, hittills i år har ädelstenarnas pris fallit med 6,5 procent och de är på väg att falla mer, spår marknadsbevakare, det rapporterar CNBC.

Har tappat 18 procent

Sedan prisrekordet på diamanter från februari 2022 har de tappar 18 procent.

“En 1-karats naturlig diamant av något bättre kvalitet än genomsnittet kostade 6 700 dollar för ett år sedan, i dag säljs samma diamant för 5 300 dollar”, säger Paul Zimnisky, vd för Paul Zimnisky Diamond Analytics, till CNBC.

6 700 dollar är nästan 72 112 kronor, med dagens penningvärde, och 5 300 dollar motsvarar cirka 57 044 kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Priset dämpades

Ankur Daga, vd för Angara Jewelry säger att under pandemin, när folk inte kunde resa eller äta ute spenderade en del i stället sina pengar på lyxvaror och smycken.

Han förklarar att när ekonomin började öppna upp igen började priset på diamanter dämpas och hamnade i en brant nedgång.

ANNONS

Labbodlade diamanter påverkar

Andra saker som dämpar priset är, enligt brasschexperter, konkurrens från syntetiska diamanter, långsam kinesisk återhämtning och osäker makroekonomi.

“Andelen labbodlade diamanter jämfört med naturliga diamanter ökar. År 2020 var de bara 2,4 procent. Hittills 2023 är de redan uppe i 9,3 procent”, säger Edahn Golan, vd för Edahn Golan Diamond Research & Data, till CNN.

Han berättar att priset på labbodlade diamanter har störtdykt, de har minskat med 59 procent de senaste tre åren.

Ett perfekt substitut

Labbodlade diamanter tillverkas under extremt tryck och värme som återskapar hur diamanter bildas i naturen. Kemiskt, fysiskt och optiskt är de identiska med naturliga diamanter.

Enligt Ankur Daga ser många dem som ett perfekt substitut för naturliga diamanter, de är dessutom mycket billigare och allt fler väljer den labbodlade varianten till sina förlovningsringar.

Edahn Golan säger att för tre år sedan kunde en labbodlad diamant köpas för 70 eller 80 procent av priset för en naturlig dito, nu ligger priset på labbvarianten på cirka 25 till 10 procent av en naturlig diamant.

ANNONS

Väntar ytterligare prisfall

Prisminskningen beror på att maskiner för tillverkning av konstgjorda diamanter blir mer effektiva. Dock är den här industrin energiintensiv och den har drabbats av höga energipriser.

Edahn Golan väntar sig ett prifall på naturliga diamanter på mellan 20 och 25 procent under kommande 12 månader, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Går det att förbjuda ryska diamanter?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS