De nuvarande prisnivåerna är ohållbara, och oljepriset kan sjunka till 70 dollar per fat i vinter, säger Opec-landet Omans energiminister. 

ANNONS

”Vi tror inte att de nuvarande priserna är hållbara”, säger Omans energiminister Salim al-Aufi till Reuters under klimatkonferensen COP27 i Egypten.

Han förutspår att priserna kommer att lätta till runt 70 dollar per fat, men Oman har förberett sig för ett fall till 55 dollar per fat, även om han tror att så låga priser är osannolika. Priserna kommer att hänga mycket på Opec+ nästa möte den 4 december, enligt ministern.

UBS och Citi varnar för ökning av oljepriset

Ett prisfall är tvärtemot vad många andra förutspått. UBS varnade nyligen om att råolja kan komma att nå 125 dollar per fat om Ryssland hämnas mot USA-ledda planer på att sätta ett tak för ryska oljepriser, och Citi varnade om att oljan kan nå 120 dollar om utbudet fortsätter att sjunka inför vintern.

Omans energiminister Salim al-Aufi menar dock att det snarare finns risk för ett överutbud på olja på världsmarknaden, särskilt om Europa går in i en recession. Det kan leda till produktionssänkningar från Opec+.

”Vi såg siffrorna, vi kände att det finns tecken på lågkonjunktur, starka meddelanden om lågkonjunktur som kommer från Europa, från Fjärran Östern, Kina förstås, och det fanns indikationer på att det finns ett överutbud till marknaden”, säger han.

Alla vill köpa olja från Mellanöstern

Samtidigt försöker oljeraffinaderier världen över att säkra tillgång till olja från Mellanöstern när rysk olja försvinner från marknaden, rapporterar Bloomberg. Om både Europa och Asien vill köpa olja från Mellanöstern samtidigt som Opec+ eventuellt sänker utbudet så kommer det bli konkurrens, vilket talar för att oljepriset skulle stiga.

ANNONS
ANNONS

”De flesta asiatiska raffinaderier, inklusive vårt företag, försöker behålla samma mängd råolja från Mellanöstern och vissa kan till och med öka lite. Om europeiska länder börjar lyfta råolja från Mellanöstern kommer det att bli mer konkurrens på spotmarknaden”, säger Lin Keh-Yen, talesperson för taiwanesiska Formosa Petrochemical Corp till Bloomberg.

Läs även: Mindre olja i oktober – Opec+länderna överens [Dagens PS]