Dagens PS

Oljepriset faller – Opec överens om nytt avtal: "Köpläge"

Oljepriset Opec
Oljepriset sjunker efter ett nytt Opec-avtal. (Foto: Zbynek Burival/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Oljepriset sjunker på måndagsmorgonen efter att Opec och dess allierade kommit överens om att höja produktionen under söndagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare rapporterat om hur oljepriset skjutit i höjden under sommaren då länderna i OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) och dess allierade inte lyckats komma överens om ett nytt avtal för att öka produktionen. De tidigare försöken ledde till storbråk mellan Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, där landets ledande politiker fördömde varandra i tv-sändningar.

Höjs med 400 000 fat per dag varje månad

Men i söndags kom man överens – produktionen ska höjas med 400 000 fat per dag varje månad med start i augusti. Hela produktionssänkningen på 5,8 miljoner fat per dag som infördes på grund av coronapandemin ska fasas ut till september 2022.

“Jag tror att de bestämde sig för att ett avtal var bättre än inget avtal”, säger Andy Lipow, ordförande i Lipow Oil Associates, till CNBC. 

Nu förväntar sig analytikerna att oljepriset kommer att stabilisera sig framöver. På måndagsmorgonen föll priserna med strax under en procent.

“Detta avtal bör ge marknadsaktörerna trygghet i att gruppen inte är på väg mot ett rörigt uppbrott och inte kommer att öppna produktionsflodgrindarna när som helst”, säger Helima Croft, chef för global råvarustrategi på RBC Capital Markets.

Tror på köpläge

Andy Lipow tror nu på ett köpläge för oljan – då den överenskomna produktionshöjningen är lägre än ökningen i efterfrågan till följd av ekonomins återhämtning efter coronapandemin.

”Det här är verkligen en köpmöjlighet under minst de närmaste sex månaderna, eftersom oljelagren runt om i världen fortsätter att minska. Här i USA har vi minskat våra råoljelager med 75 miljoner fat sedan den 1 april, och det är ett tecken på vad som händer runt om i världen”, säger han till CNBC.

”Jag tror fortfarande att världen måste brottas med återhämtningen av efterfrågan och denna delta-variant som vi ser sprida sig över hela världen. Och det kommer naturligtvis att dämpa priserna”.

Läs mer: Oljekris: Arabländer i storbråk – OPEC kan spricka

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS