Tilltagande oro för restriktioner med anledning av den rekordsnabba smittspridningen av virusvarianten omikron får oljepriser att rasa.

ANNONS

Investerare oroar sig för att den nya, mer smittsamma covid-19-varianten ska leda till utökade restriktioner som tynger tillväxten och förlänger inflationen, skriver The Wall Street Journal och berättar att detta får såväl de amerikanska aktieterminerna som oljepriserna och obligationsräntorna att falla.

Storbolagsindexet S&P 500 uppges tappa hela 1,3 procent i förhandeln på måndagen och då backade indexet redan i fredags och noterade sin största veckonedgång på tre veckor.

Teknikindexet Nasdaq sjunker 1,5 procent på månaden medan terminerna för industriindexet Dow Jones faller 1,3 procent, enligt WSJ.

Rädsla för fallande efterfrågan

I takt med ökad oro för omikron och skärpta restriktioner i spåren av det, åtgärder som flera länder redan har vidtagit, faller även oljepriserna.

Rädslan är att den globala ekonomiska tillväxten ska skadas och hämma efterfrågan på olja.

Brentoljan, som är riktmärket på de globala oljemarknaderna, sjunker 1,3 procent till 71,27 dollar per fat och de amerikanska råoljepriserna rasar 3,5 procent till 68,23 dollar fatet.

”På obligationsmarknaderna tickar avkastningen på den tioåriga statsobligationen ned till 1,382 procent på måndagen från 1,401 procent på fredagen. Investerare tenderar att köpa statsobligationer, som ses som en av de säkraste tillgångarna att inneha, i tider av osäkerhet, vilket får obligationspriserna att stiga och avkastningen att falla”, skriver WSJ.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Dyster prognos över oljan och börsen [Dagens PS]

Läs mer: Efterfrågan på olja väntas slå nytt rekord [Dagens PS]

Läs vidare: Halliburton: ”Världen går in i period med oljebrist” [Dagens PS]