Dagens PS

Kraftig rekyl uppåt för oljepriset

rekyl oljepriset
En kraftig rekyl uppåt noteras nu för oljepriset, som dess för innan fallit brant. Men oljeindustrin kan inte andas ut – kraven är oresonliga på minskade utsläpp. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 juni 2021Publicerad: 03 juni 2021

En kraftig rekyl uppåt noteras nu för oljepriset, som dess för innan fallit brant. Men oljeindustrin kan inte andas ut – kraven är oresonliga på minskade utsläpp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt TT märks nu en kraftig rekyl uppåt för oljepriset. Nyhetsbyrån uppger i en artikel på SvD.se att oljan handlas kring de högsta nivåerna sedan pandemin tog fart.

Oljeländerna i Opec konstaterade efter senaste mötet att efterfrågan på oljan ökar i takt med den ekonomiska återhämtningen och vaccinationsprogrammen.

Så högt är oljepriset i dag

Nu försöker man enligt TT hålla priset uppe genom att skruva på kranarna i lugn takt, och Saudiarabien uppges hålla i dirigentpinnen.

Sedan i mars kostar ett fat olja runt 70 dollar, vilket är betydligt mer än vad priset låg när covid-krisen bröt ut.

“Det finns ingenting som tyder på något annat än att oljepriset håller sig stabilt framöver. Oljeländerna är nöjda med ett pris på 60 till 70 dollar per fat”, säger experten Thina Saltvedt på Nordea till TT.

Hon tror att oljepriset kan rusa mer och göra bensinen dyrare inför semestern.

Samtidigt kan förutsättningarna ändras snabbt om Iran kommer in i bilden igen i det oroliga Mellanöstern, säger hon.

Det kan sätta käppar i hjulet

Ytterligare en icke försumbar faktor som kan påverka oljepriset negativt är hållbarhetstrenden, där bland annat det internationella energiorganet IEA konstaterar att ett stopp krävs för investeringar i olja och gas för att nå klimatmålen.

IEA efterlyser mer fokus på sol- och vindkraft och enligt Thina Salvstedt, som kommenterar rapporten för TT, har IEA tvärvänt och slår fast att efterfrågan på olja måste minska med 75 procent till 2050.

Utöver det här har bjässen Shell åkt på en smäll i en rättsprocess mot miljöaktivister. En domstol har beslutat att Shell måste minska växthusgasutsläppen med 45 procent till 2030.

Bakslag för Exxon och Chevron

Även i USA har oljejättar åkt på bakslag gällande utsläpp av växthusgaser, både Exxon och Chevron har blivit tagna i örat och tvingats vidta åtgärder.

I Sverige råder samma anda bland aktieägare och investerare, vilket Lundin Energy fått känna av, enligt Robert Eriksson, presschef för olje- och gasbolaget Lundin Energy, berättar TT i Svenska Dagbladet.

Sammantaget räknar IEA ändå med att Opecländerna ökar den globala oljeproduktionen, framgår det.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS