Kattguld är inte bara för dårar – det kan användas för att framställa riktigt guld och ny forskning kan göra processen betydligt enklare.

ANNONS

Kattguld, eller en dåres guld som det heter på engelska, är ett uttryck i folkmun för bland annat mineralen pyrit som är en mässingsgul metallglänsande mineral bestående av järn och svavel.

Kattguld är också ett nedsättande uttryck för något som förefaller äkta och värdefullt, men inte är det. Den svenske författaren August Strindberg lyckades en gång framställa kattguld av järn och svavel och trodde sig ha framställt riktigt guld

Tiondelars procent

Det stämmer dock inte att pyrit inte skulle vara värdefullt – man kan till och med utvinna riktigt guld från kattguld.

Det finns aldrig mycket guld i pyrit, som mest några få tiondelars procent. Det är också hårt arbete att få fram guldet, pyriten måste malas, hettas upp och reagera med natriumcyanid, som är extremt giftigt.

Processen är dock lönsam. Mellan fem och tio procent av allt guld som utvinns kommer från pyrit – en siffra som sannolikt kommer att växa, skriver The Economist.

Konsultbolaget McKinsey uppskattar att 24 procent av jordens guldreserver finns inuti andra typer av material, och allra mest i pyrit.

Främmande material migrerar

Det är inte helt klarlagt hur guldet hamnat där – men ny forskning tyder på att guld och andra främmande material som arsenik, koppar, bly och nickel tenderar att migrera genom kristallerna i pyrit och samlas där materialet är mindre starkt och ombildas, då de inte riktigt passar in i kristallerna. Andra typer av metaller än järn var tre gånger vanligare i sådana deformationer än normalt, enligt forskningen.

ANNONS
ANNONS

Forskaren Nick Timms på Curtin University i Perth, Australien, hoppas att upptäckten kommer att leda till att det blir lättare att utvinna mer guld från kattguld. Möjligen genom att använda andra material för att utvinna det, eller kanske till och med använda bakterier, enligt The Economist.

Läs mer: Guld ”relativt billigt” och kan rusa enligt expert