Dagens PS

Jättebluff med nickel: Trafigura förlorar miljarder

Jättebluff med nickel: Trafigura förlorar miljarder
När Trafigura kollade containrarna fanns inget nickel i dem. (Foto: Pixabay)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023

En jättebluff med nickel har avslöjats. Det är råvaruhandlaren Trafigura som blåsts, och enligt uppgift nu kan stå inför förluster i mångmiljardklassen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Råvaruhandlaren Trafigura har utsatts för en jättebluff. Man har upptäckt att de metallaster man köpt inte alls innehåller det nickel man trott sig köpa enligt Bloomberg.

“Innehöll inte nickel”

“Sedan sent i december 2022 har en liten del av containrar köpta från dessa företag inspekterats när de nått sin destination, och de innehöll inte nickel”, säger Trafigura i ett uttalande enligt Bloomberg.

Trafigura har under flera månader jobbat på att avslöja vad de tror är systematiskt bedrägeri. Nu tar man till rättsliga åtgärder mot den indiske affärsmannen Prateek Gupta och flera företag knutna till honom.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hårt slag för handelshuset

Bland företaget som nämns finns TMT Metals, som har sitt säte i Storbritannien, och dotterbolag till UD Trading Group, en del av multinationella UD Groups som har sitt säte i Förenade Arabemiraten.

Trafigura har vuxit till att bli ett av världens största handelshus under det senaste decenniet, och det försvunna nicklet är ett hårt slag.

Jättebluff slag mot metallhandeln

Jättebluffen blir också ännu ett slag mot metallhandelssektorn, som under de senaste åren drabbats av en rad bedrägerier.

Trafigura beräknar att det handlar om runt 577 miljoner dollar (drygt 5,9 miljarder kronor) som man förlorar på jättebluffen.

Chefen lämnar Trafigura

Summan kan minska, beroende av om man lyckas få tillbaka pengar man betalat för nickel man inte fått.

Företagets chef för nickel- och kobolthandel, Socrates Economou, kommer enligt uppgifter till Bloomberg att lämna företaget, trots att Trafigura säger att ingen på företaget var delaktig i bedrägeriet.

Läs även: Brist på koppar riskerar att förvärra inflationen 

Läs även: Här är landet som köper mest guld i världen 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS