HSBC varnar för att småspararnas köp av silver inte nödvändigtvis kommer leda till samma rally som i Gamestop, utan tvärtom kan sluta i ett bakslag.

ANNONS

Banken påpekar att det finns en stor skillnad mellan de två, nämligen storleken. Gamestop är bara ett företag med ett begränsat antal aktier som går att köpa. I ett sådant läge går det att driva upp kursen till höga höjder genom storköp, särskilt om aktien är blankad.

Men i fallet med silver så handlar det om en betydligt större marknad. Denna skiljer sig också åt från aktier i komplexitet.

Också ett varningens tecken är att guldet, som ofta korrelerar med silver, denna gång har laggat. Detta ska betraktas som en försiktighetssignal, menar storbanken. En annan faktor som också talar emot är att de traditionella silverinvesterarna inte har hoppat på tåget utan är mindre aktiva.

Småspararnas sikte på silvret fick priset att på måndagen stiga till högsta nivån på åtta år. Från att ha legat över 30 dollar per uns har den nu retirerat och handlas senast till cirka 27,76 dollar per uns.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Luften ur Reddit-hajp – är du drabbad? [DagensPS.se] »