Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs skruvar nu upp förväntningarna på guldpriset till slutet av 2022. Banken anger i en rapport att den växande oron för recession och en fortsatt hög inflation i USA bör leda till att guld ökar i värde.

ANNONS

Det nya målet för guldpriset, enligt Goldman Sachs, är 2500 dollar per uns. Det pekar i så fall på en stark utveckling för guldet i år, jämfört med 2021 då guldet förlorade fyra procent i värde.

Goldman Sachs har länge haft en positiv syn på ett högre guldpris och den senaste värderingen pekar på en fortsatt stark tro på den gyllene metallen.

Vill du snabbt få del av de senaste nyheterna om marknaden i dessa oroliga tider? Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Inflation stark pådrivare i guldpris

De ser även risken för fortsatt hög inflation som en pådrivare för guldets värdering under 2022. Goldman har tidigare sagt att förväntningarna på hög inflation kan spåra ur, inte minst då inflationen knappast varit snabbt övergående som Federal Reserve tidigare påstått.

I alla scenarier där inflationen fortsätter att öka lär guldet slå många andra tillgångsslag på fingrarna. I rapporten säger Goldman Sachs att det är guldets förmåga att bevara värde genom inflationen som gör det extra intressant i dessa tider.

Tapp för guldpris

De senaste dagarna har guldet sett en svag nedgång i värderingen. Det har fallit med 0.18 procent till 1816 dollar per uns. Sjunker priset ytterligare så innebär det att guldet har tappat tre sessioner i rad.

ANNONS
ANNONS

På kitco.com, en nyhetssida för handel med metaller, menar att det finns stöd för att guldet skulle kunna fortsätta ner. Till att börja med mot den psykologiskt relevanta värderingen 1800 dollar per uns innan den när botten och börjar stiga i värde igen.

Läs mer: Goldman Sachs raises its gold price forecast [Kitco.com]

Läs även: Priset på råvaror har vänt – bra för börsen [Dagens PS]