Skrot är inte längre bara skrot utan numera värdefullt sådant. När världen ställer om ökar behovet av till exempel koppar – som nu samtidigt förvandlas till en viktig pusselbit i återvinningsarbetet.
Ditt dataskrot behövs för framtidens teknik
Mest läst i kategorin
Återvinning handlar givetvis om att göra ett slag för miljön, men företag vill samtidigt tjäna pengar och när våra berg av dataskrot stadigt växer ser bolagen sin chans.
Ett exempel är Royal Mint, som tillverkar Storbritanniens mynt. I en stor industriell anläggning i Wales förvandlas gamla kretskort till glittrande juveler och minnesmynt – en satsning som både gynnar miljön och skapar jobb.
När världen nu snabbt ska ställa om krävs metaller som koppar i stor skala.
Ofantligt kopparbehov
Koppar behövs även i våra smartphones och AI-datacenter. Med andra ord behövs mycket koppar – så mycket att en ny stor koppargruva måste öppnas varje år, fram till 2050 för att behovet ska täckas, enligt WSJ.
Behovet slår ut tillgången med hästlängder och eftersom det inte går att öppna koppargruvor på löpande band med alla de tillstånd som krävs så måste länderna nu på allvar börja återvinna metallen.
Och det sker redan för fullt.
Senaste nytt
Många återanvänder redan koppar
Länder bygger nu anläggningar som kan ta hand om dataskrot med kopparinnehåll, där beräkningar visar att hälften av världens kopparbehov därmed kommer täckas genom återvinning 2050, upp från en tredjedel idag.
Tyska bolag visar framfötterna när de nu bygger två enorma anläggningar i olika amerikanska delstater till ett värde av över en miljard dollar, där de ska plocka ut koppar ur skrot för att sedan sälja det vidare.
Koppar har blivit big business.
Betalar kunderna för koppar
Det märks även i Sverige där återvinningscentraler numera är väldigt måna om att kunderna lämnar in sitt metallskrot. Vissa, som Lantz återvinningscentraler, betalar även för koppar och andra metaller som sedan säls vidare till smältverken för att tillverka nya produkter.
Dataskrot blir sluten cirkel
Det gäller bara att hitta allt dataskrot som ligger och skräpar, där cirkeln då kan slutas, eftersom bland annat koppar kan återvinnas i all evighet och inte behöver nyproduceras.
Läs även:
Bakterier för att återvinna gamla batterier. Dagens PS
Nu ska litium återvinnas med växtsyra – svensk forskning. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.