Bill Gates är den person som äger mest jordbruksmark i USA, genom ett investmentbolag – något som skapar problem för bönder. 

ANNONS

Sedan 2013 har ett investmentbolag som ägs av Microsoft-grundaren Bill Gates och hans fru Melinda Gates köpt upp stora mängder jordbruksmark i USA. Så mycket att paret Gates nu är den enskilt största ägaren av jordbruksmark i landet, skriver NBC.

Paret, som nyligen meddelade att de tänker skiljas och ska dela upp sina tillgångar, har köpt marken genom en rad företag länkade till parets investmentgrupp, Cascade Investment. Det rör sig enligt NBC om 269 000 hektar mark i 18 amerikanska delstater, med en yta större än New York City.

Hamnar i McDonalds pommes frites

På paret Gates mark odlas bland annat morötter, majs, sojabönor, bomull och potatis. I staten Washington är potatisodlingarna så stora att de syns från rymden, och potatisen hamnar bland annat i McDonalds pommes frites.

”Attraktionen som får människor att investera i jordbruksmark är att den tenderar att vara kontracyklisk mot aktiemarknaden. Det är en säkringsstrategi”, säger Daniel Bigelow, professor i jordbruksekonomi vid Montana State University till NBC.

”Inte kopplat till klimatet”

Bill Gates verkar inte vara särskilt aktiv i sitt ägande av jordbruksmark. Vid en frågestund på internetforumet Reddit om paret Gates senaste bok om klimatförändringarna, ”hur man undviker en klimatkatastrof” som släpptes förra året svarade han på frågor om jordbruksinvesteringarna.

”Min investmentgrupp valde att göra det här. Det är inte kopplat till klimatet”, skrev han då.

Men alla håller inte med om att det inte är kopplat till klimatet. I NBC:s reportage uttrycker en bonde som är granne med en av paret Gates ägor besvikelse över att de inte satsat mer på att införa jordbruk som är mer miljövänligt.

”Om du letar efter någon som har tillräckligt med kapital för att testa det, så borde han gå först. Eller hur? Men det gjorde han inte”, säger John S. Quarterman, bonde och landägare i staten Georgia.

ANNONS
ANNONS

”Påverkar verkligen unga jordbrukare”

Det koncentrerande ägandet av jordbruksmark skapar också problem för de som vill leva på att bruka marken.

”Om du tittar på vad det här betyder för jordbrukare på marken som vill komma åt mark finns det betydande konkurrens från icke-jordbrukare, och det påverkar verkligen unga jordbrukare eftersom det betyder att priset som de försöker konkurrera med på marknaden drivs och bestäms av människor som inte är beroende av jordbruksinkomster”, säger Holly Rippon-Butler, en bonde i staten New York och chef för landkampanjer vid National Young Farmers Coalition till NBC.

Läs mer: Ultrarika vill ge bort miljarder – hit går pengarna