Avokado leder prisökningarna på andra frukter i USA. Ökningarna beror bland annat på problemen i leveranserna och kommer väldigt olägligt till Super Bowl, som är den största dagen för avokado-konsumtion i USA.

ANNONS

Amerikanarna bänkar sig som vanligt framför tv:n när det är dags för NFL:s Super Bowl den 13 februari. Då är det guacamole som gäller, ett snack som i år kommer bli betydligt dyrare.

Avokado leder prisökningarna

Priset på avokado har skjutit i höjden, skriver Business Insider.

Enligt data från amerikanska och mexikanska jordbruksmarknader så kostar en låda mexikanska avokado motsvarande cirka 60 kronor mer nu än för ett år sedan. På 20 år har priset ökat 8 gånger samtidigt som konsumtionen fördubblats.

Prisökningen beror på en kombination av skyhöga produktionskostnader, brist på arbetskraft och eftersläpningar i leveranskedjan som har utlöst prishöjningar inom olika branscher. Inom frukter är det inte bara avokado som blir allt dyrare, sektionens prislappar har stigit med 15 procent på ett år, enligt färsk data från december.

Inflationen stiger snabbt

Konsumentpriserna i USA fortsätter att stiga kraftigt – KPI, alltså USA:s inflation. Enligt data från USA:s arbetsmarknadsdepartement så ökade konsumentprisindex i landet, i december på 7 procent på årsbasis, en uppgång med 0,5 procentenheter sedan november. Det är den högsta ökningen på årsbasis sedan juni 1982.

Kanadas nya vaccinmandat för lastbilschaufförer förväntas också öka produktionskostnaderna, på grund av bristen på lastbilschaufförer som kan korsa gränsen mellan USA och Kanada.

ANNONS
ANNONS

Det råder dock ingen advokatbrist längre, till skillnad från 2019. De som vill dippa sina nachos i guacamole kommer emellertid få öppna sina plånböcker mer än de har gjort på många år.

Läs även: Inflationschock slår hårt mot USA-familjer [Dagens PS]