Dagens PS

Ännu ett rekord – guld fortsätter uppåt

guldpriset
På måndagen nådde guldpriset ännu en ny rekordnivå. (Foto: Pixabay)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 01 apr. 2024Publicerad: 01 apr. 2024

Priset på guld fortsatte sin uppgång och nådde ännu en rekordhög nivå på måndagen, drivna av förväntningar om räntesänkningar i USA och attraktionen som en säker tillgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden förväntar sig att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kommer att sänka räntorna i maj eller juni.

Spotguld steg med 1,32 % till $2,265.53 per uns. Framtida amerikanska guldpriser steg med mer än 2 % till $2,286.39 per uns.

En spännande tid för guld

“Jag tror att det är en riktigt spännande tid för guld,” sa Joseph Cavatoni, marknadsstrateg vid World Gold Council till CNBC på måndagen.

Den viktiga inflationsindikatorn för Fed för februari steg med 2,8 % jämfört med föregående år, enligt data som släpptes förra fredagen. Något som kan hålla den amerikanska centralbanken från att överväga räntesänkningar.

ANNONS

Senaste nytt

Fed står fast vid tre räntesänkningar

Fed behöll räntorna oförändrade vid sitt senaste möte i mars, men stod fast vid sin prognos om tre räntesänkningar i år.

Guldpriserna tenderar att ha ett omvänt förhållande till räntor. När räntorna sjunker blir guld mer attraktivt jämfört med fasta inkomsttillgångar som obligationer, vilka kan ge svagare avkastning i en miljö med låga räntor.

ANNONS

Kina driver guldpriserna uppåt

I Kina har aktiemarknaden, valutan och fastighetsmarknaden varit dålig vilket gjort att investerarna vilktat över till guld som en säkrare tillgång. .

Men uppgången i guldpriserna har även drivits av stora köp från världens centralbanker i syfte att diversifiera sina portföljer på grund av geopolitiska risker, inhemsk inflation och USA-dollarns svaghet, sa Cavatoni från World Gold Council.

“Verkligen starka skäl för dem att fortsätta köpa… låt oss se om de fortsätter att vara lika stora och under lika lång tid,” tillade han.

Kina är den ledande drivkraften för både konsumentefterfrågan och centralbankers guldinköp, enligt data från WGC.

Relaterade artiklar:

Guldet rusar efter ny kalldusch i USA. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS