Helima Croft som är global chef för råvarustrategi på Royal Bank of Scotland tror att oljepriset kan stiga till 100 dollar per fat, givet vissa villkor. Det rapporterar CNBC.

ANNONS

Croft uppger att många nämner 100 dollar per fat just nu. RBS-chefen har inte det som sitt huvudscenario, men ser det inte som ett otänkbart scenario. Dagens PS skrev nyligen om att branschkollegan och den schweiziska investmentbanken UBS varnade för att ett så högt oljepris hotar att försätta USA i recession.

”Vi bör ta möjligheten för en skarp uppgång i oljepriserna på allvar… inte minst för att sådana uppgångar har föregått fem av de senaste sex recessionerna i USA”, skrev banken.

LÄS ÄVEN: Storbanken varnar: Då går USA in i recession [Dagens PS] >

Enligt Croft måste vissa saker hända för att oljan ska kunna nå dit. Ett av villkoren är att det fortsätter gå dåligt för oljerika Venezuela. Enligt de senaste siffrorna uppgick den dagliga oljeproduktionen i april till cirka 1,5 miljoner fat i Venezuela, vilket är flerårslägsta nivåer.

Större spänningar i Mellanöstern är också ett av villkoren för fortsatt oljeprisuppgång, särskilt kopplat till Iran.

ANNONS
ANNONS

På handelsnivå ser Croft framför sig att man måste upprätthålla oljeefterfrågan i Asien, och varnar för ett potentiellt handelskrig. Även situationen med Nordkorea behöver vara under kontroll i någon utsträckning.

Priset på Brent-olja har stigit med 15 procent i år, medan priset på WTI-olja har stigit med 17 procent.