Dagens PS

Rapporter eller magkänsla – vilket styr när vi väljer aktier?

Man lutar sig bakåt och tittar på skärm.
Låter du magkänslan eller kvartalsrapporten bestämma när du väljer dina placeringar? (Foto: Suphakit73 / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Tech-aktier är populärast och den globala krigssituationen tros påverka investeringar mest under det kommande året. I alla fall om man ska tro de tusen svenska aktieentusiasterna som medverkat i undersökningen Aktiebarometern 2024.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dessutom uppger hela 29 procent att de låter magkänslan styra sina investeringsbeslut, lika mycket som årsredovisningar och kvartalsrapporter. Detta framgår av en ny rapport från investeringsplattformen SAVR.

Investeringsplattformen SAVR har undersökt hur svenska aktieintresserade tänker och agerar kring sina investeringar. Över tusen personer i åldrarna 25 till 55 år har intervjuats om drivkrafter, vanor och faktorer som de tror kommer att påverka deras innehav det kommande året. Resultaten presenteras i rapporten Aktiebarometern 2024, som du kan hitta här.

Magkänsla är jätteviktigt

Rapporten visar att nyheter och världshändelser är den viktigaste faktorn för investeringsbeslut (50 procent), följt av utdelningspotential (30 procent). Magkänsla rankas dock lika högt som årsredovisningar och kvartalsrapporter (29 procent).

“De flesta aktieintresserade svenskar är kunniga, pålästa och engagerade, och att så många väljer att lita på sin magkänsla väljer jag därför att tolka som något positivt. Känslan bygger sannolikt på att man har gjort sin research och hunnit bilda sig en uppfattning om bolag eller branscher över tid”, säger Daniel Aarenstrup, VD och grundare på SAVR.

Tech-aktier är de hetaste just nu, med 63 procent av de tillfrågade som tror mest på dem. Finans (31 procent) och industriella varor och tjänster (25 procent) följer därefter. Konsumentvaror och tjänster ligger i botten med 10 procent.

De flesta aktieintresserade följer noggrant omvärldshändelser, och krig och konflikter tros påverka innehaven mest kommande året (59 procent), följt av konjunkturläget (54 procent) och inflationen (53 procent).

Fler insikter

ANNONS

Nedan listas några fler insikter som SAVR presenterat från Aktiebarometern 2024″:

  • Den främsta anledningen till att handla med aktier, förutom att tjäna pengar, är spänningen.
  • 26 procent tittar till sitt innehav flera gånger dagligen.
  • Mer än hälften (52%) engagerar sig i aktiehandel när de egentligen borde göra annat, som att arbeta.
  • Män diskuterar helst investeringar med vänner, medan kvinnor föredrar familjen.

Läs mer: Magkänslan lika viktig som rapporter när svenskar väljer aktier. SAVR

Läs även: Svenskarnas förmögenhet växer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS