Kommuner som säljer ut sina fastigheter till privata aktörer och sedan hyr lokalerna gör förlust på affären. Det konstaterar en ny rapport från tankesmedjan Katalys.

ANNONS

Frilansjournalisten Daniel Mathisen visar i sin granskning att kommuner kan underskatta effekterna av att sälja ut egna fastigheter och sedan hyra dem tillbaka.

Beslutsunderlag som organisationen Sveriges kommuner och landsting har publicerat bygger på felaktiga beräkningar slår rapporten fast.

Det handlar om att kommuner som säljer skolor, förskolor, äldreboenden och idrottshallar, till exempel. Där har SKR i uträkningar från 2019 utgått ifrån en ränta på 4 procent för ägandet, när räntan under den tiden bara låg på i genomsnitt 1,5 procent.

”Med lägre ränta blir det avsevärt mycket dyrare för kommunerna att hyra jämfört med att äga”, säger Daniel Mathisen i ett pressmeddelande.

20 miljarder back om skolor ska hyra fastigheter

”Om samtliga skolfastigheter i Sverige skulle säljas ut för att sedan hyras tillbaka av en privat aktör skulle skillnaden bli 20 miljarder årligen i ökade kostnader, eller sammanlagt 675 miljarder kronor över 33 års tid”.

Katalys rapport ställer upp fyra förslag för beslut kring den hår sortens utförsäljningar. Dels föreslår rapporten att sådan försäljning inte ska kunna ske utan mellanliggande val.

ANNONS
ANNONS

Man skriver också att kostnadskalkyler ska utgå ifrån verkliga kostnader och ha ett längre perspektiv samt att alla aktörer som handlar med kommunala fastigheter ska ingå i ett offentligt sökbart register. Dessutom trycker man på hårdare karantänsregler för politiker som går vidare till privat sektor. Detta för att de inte ska hamna i en intressekonflikt.

Läs också:

Starkt framåt för Ilja Batljans SBB [Dagens PS]