Dagens PS

Räntestrateg: "Väldigt mycket risk i systemet"

räntestrateg risk
Bedömningen är att det finns mer likviditet på finansmarknaden i dagsläget än vad som behövs – det innebär "väldigt mycket risk", enligt räntestrateg. Bilden är tagen i ett annat börssammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 sep. 2021Publicerad: 14 sep. 2021

Lina Fransson, räntestrateg hos SEB, bedömer att det finns mer likviditet på finansmarknaden i dagsläget än vad som behövs – det innebär “väldigt mycket risk”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Räntorna är rekordlåga och börserna är rekordhöga. Så länge det är så är det positivt men samtidigt bygger man upp väldigt mycket risk i systemet”, säger Lina Fransson, räntestrateg på SEB, till Svenska Dagbladet.

Tidningen uppger att en situation har uppstått där investerare i Europa nu för första gången accepterar reala minusräntor på så kallad skräpobligationer, där kreditrisken på dessa typer av lån är extremt hög.

Men de hittar inte bättre investeringar just nu och i väntan på det uppges kolossala mängder mängder pengar vara parkerat i systemet, enligt artikeln.

Bakgrunden är att centralbankerna fortsätter stödköpa obligationer för mångmiljardbelopp trots att effekterna, att stimulera ekonomin, kanske uteblir enligt Lina Fransson.

500 miljarder parkerat i Sverige

I USA parkerar stora, finansiella investerare motsvarande 10 000 miljarder kronor per natt hos den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, och hos Riksbanken i Sverige är motsvarande belopp i dag uppe i omkring 500 miljarder kronor i snitt, och så har det sett ut sedan förra hösten, enligt SvD som jämför med hur det såg ut före coronakrisen.

Då rörde det sig om summor under 100 miljarder kronor i den så kallade inlåningsfaciliteten.

Enkelt uttryckt är det här pengar som har blivit över på finansmarknaden, och det kan dels vara ett tecken på att aktörerna byggt upp ett skydd mot en förestående börsfrossa, heter det, och dels kan det vara ett tecken på att investerarna inte hittar någon avkastning för tillfället och att pengarna kan komma att användas om börsen faller, vilket alltså SEB:s räntestrateg Lina Fransson tror, skriver SvD som konstaterar med hänvisning till SVT att börsens insynspersoner nu “cashar in” och redan i år har sålt mer aktier än under hela fjolåret.

ANNONS

Trendbrott bland svenska fondsparare

Även svenska fondsparare blir mer försiktiga, vilket Dagens PS nyligen uppmärksammade.

Svenska sparare nettosålde i augusti aktiefonder för 6,5 miljarder kronor, det var ett trendbrott.

”För första gången sedan oktober i fjol noteras ett negativt nettosparande i aktiefonder. Det är tydligt att de aktiva spararna intar en försiktigare position med inflöden i de mindre riskfyllda bland- och räntefonderna. Trots minskade restriktioner i allt fler länder tycks spararna känna en osäkerhet inför smittspridningen och den amerikanska centralbankens signal om minskade stödköp”, sade Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i artikeln.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS