Den svenska betaljätten Klarna drabbas av stigande skulder. Värdet på företaget har sjunkit med 16 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

ANNONS

Klarnas lånekostnader har nått rekordnivåer till följd av stigande ränta. Bolaget har länge varit ett av Europas högst värderade unicorn-företag. Men när man nu snart tar in nytt kapital väntas värderingen sjunka med hela 16 miljarder.

Bolag som i likhet med Klarna bygger på modellen ”köp nu, betala senare” har blivit mycket populära. Men med stigande räntor innebär det att kostnaderna blir stora så snart försäljningen ökar, då bolaget i praktiken ligger ute med köparens avgift.

En talesperson på Klarna säger till Bloomberg att bolaget har tagit höjd för ett nytt ränteläge i sin affärsmodell. Andra bedömare menar att det finns en stor svaghet inbyggda i bolagens modell som sådan – eftersom de växt fram i en period med låg ränta.

Vad som ytterligare kan hota en sådan här verksamhet är att särskilt hushåll med låga inkomster kommer att dras till tjänsterna, och när människor inte längre klarar att betala räkningarna blir det kännbart.

Klarna kan fortsätta trots problem

”Högre inflation och högre räntor kommer att sätta press på hushållens konsumtion och betalförmåga. Vi tror att Klarna kommer att se en högre grad av kreditförluster på grund av det”, säger Sofie Areskoug, förvaltare på Spiltan Fonder AB, till Bloomberg.

Hon menar emellertid att den korta löptiden på Klarnas lån motverkar en kris.

Det är nämligen osannolikt att bolaget börjar ställa in betalningar med investerare som Softbank Group, Sequoia Capital och Permira i ryggen, säger Areskoug . Spiltan kommer alltså att behålla sina Klarna-aktier.

ANNONS
ANNONS

Ett av bolagets problem är att det blir mer kostsamt för företaget att sälja lån. Men 80-85 procent av bolagets aktivitet finansieras genom kundernas depositioner, vilket stabiliserar verksamheten.

Klarnas förlust globalt ligger just nu på 487 miljoner dollar för helåret 2021. Även andra bolag med samma affärsmodell förlorar pengar.

Läs också:

Klarna kan få nästan en tredjedel lägre värdering [Dagens PS]