Dagens PS

Problemen hopar sig och hotar Rysslands betalningsförmåga

Moskva
Ryssland står inför stora ekonomiska svårigheter. (Foto: TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Ryssland har hittills lyckats betala av på sin statsskuld, trots strikta sanktioner från väst. Framöver kan det dock bli svårt för Ryssland att fortsätta hålla avbetalningsplanen, inte minst mot bakgrund av de ryska hoten om att kapa gastransporterna till Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Ryssland inte klarar av att betala av på sina internationella lån i tid, alternativt om de betalar i rubel i stället för dollar, euro eller andra valutor som specificerats, innebär det att landets ekonomiska status försämras avsevärt.

Om Ryssland misslyckas med att betala av på sin statsskuld kan landet inte återfå sin tillgång till den internationella lånemarknaden förrän samtliga skulder är betalda och eventuella juridiska tvister kopplat till det är lösta, enligt Reuters.

Genom att fortsätta betala av på sin skuld den här månaden har Ryssland hittills lyckats hålla sig till avbetalningsplanen. Den här veckan har Moskva dock höjt insatserna genom att erbjuda en obligationsbetalning på 2 miljarder dollar som ska betalas ut nästa vecka i rubel snarare än avsedda dollar.

2 miljoner dollar i avbetalningar innan årsskiftet

I dag, torsdag, ska Ryssland betala ytterligare 447 miljoner dollar på sin statsskuld, men problemen hopar sig även om de är villiga att betala.

Sanktioner från väst har bannlyst transaktioner med Rysslands finansministerium, centralbank och nationella förmögenhetsfond, även om en tillfällig reglering undantar mottagandet av räntor, utdelningar eller förfallobetalningar i samband med avbetalningar av skuld eller eget kapital.

Den tillfälliga regleringen avskaffas den 25 maj. Därefter har Ryssland ytterligare nästan 2 miljoner dollar i internationella obligationsbetalningar kvar innan årsskiftet.

Läs även: Makro: Så illa ställt är det med Rysslands ekonomi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS