Dollarmiljardären Orlando Bravo, tung spelare inom private equity-sektorn, varnar för att ”mer smärta” väntar redan hårt spöade techaktier – däribland svenska Klarna.

ANNONS

Det amerikanska inflationsspöket och centralbankens kraftfulla räntehöjningar har utlöst panikförsäljningar av techaktier.

Techsektorn har fått mest stryk på en oerhört volatil aktiemarknad i USA.

Men det värsta är inte över, ”mer smärta” stundar för bolagen om private equity-gurun Orlando Bravo, grundare och chef för investeringsbolaget Thoma Bravo får rätt.

Private equity
Private equity-gurun Orlando Bravo. (Foto: Wikimedia Commons)

Det säger han till CNBC:s ”Squawk Box Europe” på torsdagen.

Teknikjättar som Apple och Microsoft har fram till i år varit tunga draglok på börsen.

Bolagens börsvärden har tidigare och på förekommen anledning per automatik rusat mot skyn.

Men nu har skenande inflation och räntehöjningar från Fed satt stopp för techrallyt.

Vinden har vänt och tillväxtfokuserade teknikbolag straffas obarmhärtigt i den rådande börsmiljön.

Även om de ledande amerikanska börsindexen efter Federal Reserves historiska räntehöjning på onsdagen med 75 punkter resulterade i börsrally så är prognosen fortsatt dyster.

ANNONS
ANNONS

Marknaden räknar med att USA går in i en recession och talet om en mjuklandning av ekonomin är det knappast någon som tror på längre.

Thoma Bravos boss ser kraftiga kostnadsminskningar framför sig i techbolagen där CNBC nämner aktieras på mellan 60 och mer än 90 procent i flera bolag.

För den svenska fintech-succén Klarna spekuleras det om en nedvärdering av bolaget med en tredjedel vid nästa finansieringsrunda, skriver CNBC.