Dagens PS

Prisad ekonom: Hotet mot USA:s affärsdynamik

USA
Prisbelönte ekonomen Ufuk Akcigit varnar för att USA:s affärsdynamik är trasig och att det kan medföra att landet tappar sin dominerande ställning inom världsekonomin. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 aug. 2023Publicerad: 13 aug. 2023

Den framstående ekonomiprofessorn slår larm om att USA riskerar att tappa sin dominans i världsekonomin med fallande produktivitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I grunden handlar det om innovation och att nya företag skapas på marknaden.

Men den utvecklingen har enligt den prisbelönte ekonomen Ufuk Akcigit, som är turkisk medborgare och verksam vid universitet i Chicago samt Tysklands Halle Institute for Economic Research, gått ner sedan 1980-talet, berättar det amerikanska affärsmagasinet Fortune.

Redan för fyra år sedan varnade Akcigit och en forskarkollega från den amerikanska centralbanken federal Reserve om att något gått sönder i USA:s affärsdynamik.

Forskaren lyfter fram lösningen för USA

För att produktionen ska upprätthållas och inte avmattas krävs en “kreativ förstörelse” (myntat av österrikiska ekonomen Joseph Schumpeter), förklarar Ufuk Akcigit.

I klartext handlar det om att “bättre företag” släpps fram och ersätter “sämre företag”.

Affärsdynamik är just det, en måttstock på hur många nya företag som skapas på marknaden.

I och med att inga nya företag kommer fram minskar USA:s konkurrenskraft. Omsättningen av företag uppges stå stilla och domineras i stället av stora aktörer, som inte leder saken framåt.

ANNONS

Tillväxten bromsar in när nya entreprenörer inte får chansen och enligt forskningen går avsaknaden av nya företag och produktionsnedgången hand i hand.

ANNONS

Senaste nytt

Jättarna har monopol på innovation

Ufuk Akcigit betonar vikten av forskning och utveckling för att få ekonomin att växa, skriver Fortune.

“Normalt när vi investerar mer i FoU och innovation borde vi växa snabbare, men det händer inte”, säger han och tilläger:

“Företag experimenterar mindre, de underhåller mindre radikala idéer över tiden”.

Han pekar på flera orsaker till att USA:s affärsdymanik i dag är trasig och i korthet handlar det om att mer produktion är outsourcad, bristen på kunskapsspridning och att företag strikt hemlighåller sin affärsdata.

Slutligen lyfter forskaren fram det mest väsentliga – immateriella rättigheter och patent och där de största företagen i mångt och mycket äger och monopoliserar på nya uppfinningar.

Läs även: Den osynlige bankiren – blev rikast och tappade nästan allt Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS