Kraschen för teknikaktierna kommer snart, spår Wall Street-oraklet som flera gånger prickat rätt i sina börsprofetior.

ANNONS

Amerikanska investeraren David Einhorn brukar gå mot strömmen. Ibland får han rätt, ibland inte.

Men enligt Business Insider, som nu berättar om tungviktarens dystra prognos för tekniksektorn, tjänade han miljoner när hans fond Greenlight Capital 2007 blankade Lehman Brothers-kollapsen.

Då drog han en nitlott

Einhorn var däremot ute och cyklade när han skar ner på aktieinnehavet i Apple 2014 utifrån övertygelsen att aktien var på väg mot ett blodbad. Det blev tvärtom, Apple steg med 15 procent det året, framgår det.

2016 utfärdade han en bubbelvarning för teknikaktier men fick senare medge att han var lite för tidigt ute med den.

Den här gången påstår David Einhorn att USA:s teknikbörs Nasdaq toppade den 2 september i år och han hävdar att värderingarna av teknikaktier inte längre bygger på fundamenta, som kan motivera kursstegringarna. Han menar i stället att det handlar om psykologi.

Bubblan har redan spruckit

Bubblan har, enligt Einhorns sett att se på saken, redan spruckit när det gäller teknikaktier. Det skedde då, den 2 september, när amerikanska Nasdaq toppade, enligt börsproffsets tes.

”Bubblor tenderar att kollapsa under sin egen vikt. Värderingarna har blivit irrelevanta och det är precis det som utgör en bubbla”, skriver David Einhorn i ett investerarbrev, berättar Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Listar 10 bubbelsignaler

Han listar tio skäl varför det nu är bubbelvarning för teknikaktier och pekar exempelvis på att det råder börsnoteringshysteri, att värderingarna är uppåt väggarna och att det spekuleras i skräpaktier.

Einhorn konstaterar, bland mycket annat, att investerarna skriver ut ”blanka checkar” utan att ta reda på om bolagen kan leverera. När det börsrookies, alltså nynoterade börsbolag, slås han av att dessa hela tiden slår nya värderingsrekord trots att världen befinner sig mitt i en brinnande pandemi.

Läs även: Guru spår allvarlig bubbla: ”Ras på 90 procent” [DagensPS.se] »