Polens president är väldigt kritisk till att Tysklands och Frankrikes ledare har fört samtal med Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS

Den polska presidenten Andrzej Duda jämför Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macrons samtal med Vladimir Putin med att tala med Adolf Hitler, det rapporterar Bild.

Andrzej Duda säger att vissa delar av den tyska ekonomin inte bryr sig om vad som händer i Ukraina utan vill göra affärer med Ryssland, sälja produkter, köpa billig gas och importera olja.

Han menar att den tyska ekonomin kanske inte tror att den ryska armén åter skulle kunna fira en storseger i Berlin och ockupera delar av Tyskland.

Polen vet vad som kan hända

”Vi i Polen vet att detta är möjligt. Och det är därför det inte finns någon business as usual för oss. Och det är därför vi uppmanar världen och Europa att det inte finns mer business as usual med Ryssland”, säger Andrzej Duda till Bild.

Han säger vidare att Ukraina behöver vapen och att Polen har skickat 240 stridsvagnar och nästan 100 pansarfordon, samt vapen, ammunition och raketer. Polen har enligt Andrzej Duda skickat vapen till Ukraina till ett värde av 2 miljarder dollar, motsvarande 19,63 miljarder kronor.

Värdelösa samtal

Andrzej Duda tycker inte att man ska vara rädd för rysk utpressning eller hot från Ryssland, för han menar att de kommer försöka hota oss. Han säger att om man öppnar dörren lite så tar Ryssland mer och mer och att han har försökt förklara det för europeiska ledare.

”Jag är förvånad över alla samtal som förs med Putin för tillfället. Av förbundskansler Scholz, av president Emmanuel Macron. Dessa samtal är värdelösa. Vad gör de? De legitimerar bara en person som är ansvarig för brotten som begåtts av den ryska armén i Ukraina. Han är ansvarig för det. Han fattade beslutet att skicka trupperna dit. Befälhavarna är underordnade honom. Vladimir Putin. Var det någon som pratade med Adolf Hitler så under andra världskriget? Sade någon att Adolf Hitler var tvungen att rädda ansiktet? Att vi ska gå tillväga på ett sätt som inte är förnedrande för Adolf Hitler? Jag har inte hört sådana röster”, säger Andrzej Duda till Bild.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:  [Dagens PS]