Dagens PS

Pimco varnar för dåliga lån: Fler bankkrascher kommer

Bankkrascher
I fjol gick SIlicon Valley Bank i konkurs – fler bankkrascher kan vänta i USA framöver, tror Pimco. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Stora lån till kommersiella fastigheter är en akilleshäl för USA:s banksektor, tror Pimco som förutspår fler bankkrascher framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Krascherna i Silicon Valley Bank och First Republic Bank förra året, de värsta på 15 år, kanske bara var början.

Pacific Investment Management Co (Pimco) varnar för fler bankkrascher i USA framöver – en “väldigt hög” koncentration av kommersiella fastighetslån och högre räntor riskerar att knäcka flera amerikanska regionala banker.

“Den verkliga vågen av nödlägen har precis börjat”, säger John Murray, Pimcos chef för det globala teamet för privata kommersiella fastigheter till Bloomberg.

Kan bli fast med svårsålda tillgångar

Mängder av gallerior, kontor och andra kommersiella fastigheter världen över har fallit i värde samtidigt som räntorna gått upp. Det är ofta regionala banker som har lånat ut pengar till de bolag som äger fastigheterna, och när löptiden på dessa lånen med lägre räntor håller på att löpa ut så är det högst osäkert om de som lånat kan betala eller lyckas omfinansiera sina lån.

Resultatet kan bli att bankerna vid konkurser får ta över tillgångar som blir svåra att sälja. Vissa banker säljer därför andra tillgångar redan nu som är lättare att få betalt för.

ANNONS

Senaste nytt

Tvingades sänka utdelning – aktien störtdök

Andra bunkrar pengar på andra sätt – US Bancorp som är USA:s största regionala bank har skurit i sina utdelningar och sänkt vinstprognoser för att säkra upp mot potentiellt dåliga lån. Aktien störtdök på beskedet, och en kapitalinjektion behövdes för att rädda banken.

ANNONS

Axos Financials aktie störtdök också förra veckan efter att en blankarrapport varnat för bankens “uppenbara” problem med fastighetslån.

Följer också läget i Tyskland

Det är inte bara i USA det här problemet oroar – Pimco följer också utvecklingen på marknaden i Tyskland. Ett annat problem de ser är att det finns över 200 miljarder dollar i branschen från lånefonder som gjordes runt 2020-2021 med en löptid på tre-fyra år. Då var det låga räntor, nu kommer det bli betydligt jobbigare för låntagarna när lånen ska betalas eller omförhandlas.

“Den första katalysatorn för stress på tillgångsnivån inträffar just nu, eftersom tillgångar kommer att kämpa för att klara förlängningstester i denna miljö med högre ränta”, säger John Murray på Pimco till Bloomberg.

“Kombinationen av stigande räntor plus recessionstryck skapar verkliga utmaningar för kommersiella fastigheter, både ur ett kapitalmarknads- och fundamentalt perspektiv”.

Läs även: Värsta kollapsen på 15 år – så dog Silicon Valley Bank (Dagens PS)

Läs även: Silicon Valley Bank är bara början: “Lär sig inget” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS