Pensionsjättarna går starkt framåt och delar ut miljardbelopp till sina sparare. Samtidigt höjs återbäringsräntan från september.

ANNONS

Det blev glädjebesked i början av veckan för pensionssparare hos SEB och Skandia – som aviserade extra utdelning till kunder med traditionell livförsäkring.

SEB delar ut en miljard kronor till 140 000 försäkringstagare, samtidigt som Skandia i början av september delade ut 14 miljarder kronor till 1,4 miljoner kunder.

SEB:s kunder har i genomsnitt fått omkring sju procent i återbäringsränta under de tio senaste åren, medan Skandias kunder får en återbäringränta på motsvarande 43 procent under september.

Stark börs

Stigande börskurser och bra avkastning på andra värdepapper har lett till extra utdelningar.

Utvecklingen för pensionsjättarna kan fortsätta framöver menar Anders Aronsson, analyschef på rådgivningsbolaget Max Matthiessen.

”Det har varit en stark period för bolagen. Fortsätter vi att se en stark utveckling på de finansiella marknaderna så kan det definitivt komma mer från dessa bolag”, säger han till Di.

Många höjer

I takt med att börsen fortsätter uppåt har även andra pensionsbolag höjt återbäringsräntan. Folksam höjde räntan i tjänstepensionen till tolv procent och inom traditionell livförsäkring till nio procent.

ANNONS
ANNONS

Länsförsäkringar Liv har en återbäringsränta på sex procent i sparformen Gamla Trad och nio procent i sparformen Nya Trad.

I topp ligger emellertid  Änke- och Pupillkassan, som betecknar sig som ”förmodligen världens äldsta livförsäkringsbolag” och som ger kunderna 16 procent i återbäringsränta från den 1 september.

Läs mer: Regeringen vill införa ny trygghetspension – inte säkrat stöd [Dagens PS]