Dagens PS

Pandemin jackpot för miljardärerna – dubblat förmögenhet

Pandemin jackpot för miljardärerna
De tio rikaste i världen, däribland Elon Musk och Jeff Bezos, har fördubblat sina förmögenheter under pandemin. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 17 jan. 2022Publicerad: 17 jan. 2022

Pandemin har gjort de allra rikaste ännu rikare. Topp tio på listan över världens rikaste har fördubblat sina förmögenheter. Åtgärder för att rädda ekonomin ger klirr i kassan för miljardärerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljardärerna har enligt CNN ökat på sina förmögenheter med 5 biljoner dollar, alltså drygt 45 biljoner kronor (en biljon är tusen miljarder) under pandemin. Siffrorna kommer från en rapport från Oxfam, som i sin tur sammanställt statistik från Forbes.

Oxfam släpper sin rapport, där det konstateras att 99 procent av världens invånare tvärton ser sin inkomst falla, inför World Economic Forums årliga Davoskonferens, som efter försening på grund av omikron hålls online den här veckan.

Pandemin gav börsboom

Miljardärerna i världen har ökat sina förmögenheter från 8,6 biljoner dollar (knappt 77,6 biljoner kronor) i mars 2020 till 13,8 biljoner dollar (drygt 124,5 biljoner kronor) i november 2021. Ökningen är större än de föregående fjorton åren – sammanlagt. Oxfam anser att de allra rikaste bör beskattas på de vinster de gjort under pandemin, och att skattepengarna ska gå till bland annat vård och vaccin.

“Miljardärer har haft en fantastisk pandemi”, säger Gabriela Bucher, vd för Oxfam, i ett pressmeddelande.
“Centralbanker har pumpat in biljoner dollar i finansmarknaden för att rädda ekonomin, men mycket av det har hamnat i fickorna på miljardärer som rider på börsboomen”, fortsätter hon.

Fattigaste blev 97 miljoner fler

De tio allra rikaste i världen (bland dem Elon Musk och Jeff Bezos) fördubblade sina förmögenheter, där växte pengarna med 1,3 miljarder kronor per dag. För de fattigaste har pandemin tvärtom försämrat livet. Världsbanken uppskattar att 97 miljoner människor hamnade i extrem fattigdom under 2020, och lever på mindre än två dollar (18 kronor) per dag. Det innebär att siffran för de allra fattigaste i världen steg för första gången på över 20 år under pandemin.

David Beasly, verkställande direktör för FN:s World Food Programme, uppmanade i november miljardärer som Bezos och Musk att “ställa upp nu, bara en enda gång”. Musk svarade på Twitter att han skulle sälja Teslaaktier och göra det, om organisationen visade “exakt hur” det skulle gå till. När sedan FN offentliggjorde en plan svarade inte miljardären, i alla fall inte offentligt.

ANNONS

Läs även:  Så mycket tjänade världens tio rikaste under 2021 

Läs även: SpaceX tar in 3 miljarder i nyemission 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS