Guldpriset är just nu det högsta på åtta år och antalet guldsparare har ökat med en tredjedel under 2020 på banken Nordnet. ”Intresset för guld tog rejäl fart under 2019, och guldfebern har fortsatt”, säger ekonomen Frida Bratt på Nordnet. 

I dag ligger guldpriset på 1.768 dollar per uns, vilket är det högsta priset på sju år enligt Di.se. Guldkursen har stått emot en vacklande börs och stigit 16 procent de senaste månaderna.

På Nordnet har antalet sparare ökat med en tredjedel i bankens populäraste guldprodukt; guldcertifikat utan hävstång.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att intresset inte ser ut att mättas.

”Intresset för guld och särskilt börshandlade produkter med guld som underliggande tog rejäl fart under 2019, och guldfebern har fortsatt”, säger hon till Di.se.

Guldet tenderar att öka i attraktionskraft efter kriser. Efter finanskrisen 2008 ökade guldpriset med runt 200 procent på tre år, skriver Di.se.

ANNONS
ANNONS

Handelskonflikter kan trissa upp priset ytterligare

Torbjörn Iwarsson, råvarustrateg på Skandia ger dock ett varnande ord för alla som ser guldet som en lovande väg till att säkra framtida finanser.

”Man ska vara beredd på att det kan tvärvända. Spekulanter står för större delen av den efterfrågan som nu driver priset uppåt”, säger han till Di.se.

Något som skulle kunna leda till ett prisfall vore om coronaepidemin får ett relativt tvärt avslut och världsekonomin återhämtar sig snabbt.

Om däremot handelskonflikterna mellan USA och Kina samt Kina och Indien blossar upp ytterligare kan detta höja guldpriset ytterligare på kort sikt, avslutar han.

Läs mer: Guldfebern står sig – nytt årshögsta nära [Dagens PS]