Börsveckan börjar med kraftiga nedgångar för flera svenska spelbolag inför veckans kommande diskussioner om en global bolagsskatt.

På måndagseftermiddagen så sjönk Evolution med 6%, Kindred med 5,4% och Kambi med 4,2%. Betsson och Leovegas klarade sig något bättre och var endast ner 1% respektive 0,1% vardera.

Anledningen bakom nedgången för spelbolag på börsen är troligtvis att G-7 länderna ställer sig bakom president Bidens förslag om en global bolagsskatt på minst 15% säger Marlon Värnik, spelanalytiker på Pareto, till Di.

Denna vecka ska ca 140 länder diskutera detaljerna för skatten och ett ramverk ska fastställas av OECD.

Planen är att förslaget ska godkännas på G-20 mötet den 9–10 juli i Venedig.

Kina svårövertygad

Kina pekas ut av USA:s finansminister Janet Yellen som den svåraste medlemmen av G-20 att övertyga. Andra opponenter till förslaget, såsom Irland och Polen, har lagt ner sina invändningar, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
ANNONS

Flera analytiker tror att den globala skatten kommer att påverka svenska spelbolag, rapporterar Di. Carnegie förutspår att en global bolagsskatt skulle försämra Evolutions nettoresultat. De uppskattar att den skulle då blir 11% lägre än 2020.

De tror att även på liknande effekter hos Betsson och Leovegas. Det två bolagen förväntas göra en 8% respektive 5% lägre nettoresultat om en global bolagsskatt införs.

Bank of America anger liknande farhågor och förutspår en nedgång på 10% av resultatet per aktie för Evolution.

Oro över pengatvätt

Detta kommer efter förra veckans initiativ då Financial Action Task Force, en förening av 37 länder som jobbar mot penningtvätt och terrorism, där Sverige är medlem, röstade för att grålista Malta.

Malta grålistades då landet inte ansågs leva upp till kraven om åtgärder mot finansbrott som skatteflykt och penningtvätt.

Konsekvenserna för de svenska spelbolagen kan bli stora då flera av dem har kontor och annan verksamhet i landet.

ANNONS
ANNONS

 

Relaterade artiklar:

Löfvén avgick – börsen ryckte på axlarna igen Dagens PS

Börsen klarar ny global företagsskatt Dagens PS