Han förtjänar det, anser investmentbolagets ordförande, trots att vd:n bara gjort sitt jobb.

ANNONS

Lars O Grönstedt är styrelseordförande i Vostoks New Venture, där vd:n Per Brilioth nu belönas med en bonus på nästan 140 miljoner kronor, 15 miljoner dollar, och det är en bonus som består av hälften aktier i investmentbolaget och hälften kontanter, framgår det.

Bonusen är en belöning för att Per Brilioth landade den lyckade investeringen i Avito med tillhörande avkastning, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till det pressmeddelande som gick ut på onsdagsmorgonen om att Brilioth skulle få en särskild bonus som tack för den exceptionella avkastningen i Avito, som investmentbolaget framgångsrikt sålde i januari efter elva år.

”Det var någon här som sa att jag kommer skatta bort runt 100 miljoner. Men det är väl super att en del av pengarna går tillbaka till samhället”, säger  Per Brilioth till Breakit och deklarerar att han tänker fortsätta investera i mindre startups.

Lars O Grönstedt, Vostoks styrelseordförande, svarar så här på frågan från Nyhetsbyrån Direkt om en vd bör få så stor bonus när han endast gör sitt jobb:

”Jag vet inte om man kan säga att det är en normal del av sitt jobb att göra en reavinst på 5,3 miljarder från ett bolag som inte är noterat, vilket Avito ju inte är”.

ANNONS
ANNONS

Lars O Grönstedt vill inte kommentera om vd-bonusen väckt kritik bland ägarna, däremot förklarar han att tidpunkten för försäljningen av Avito var ”briljant” och att Per Brilioth kan ta åt sig äran även av det.

Lars O Grönstedt understryker också att Vostok är öppen med ersättningen till sin vd.