Oljepriset fortsätter uppåt efter att oljekartellen Opec beslutar att förlänga rådande utbudsminskningar.

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om att oljepriserna steg under torsdagen då uppgifter framkom om att Opec inte skulle öka utbudet av olja.

Sedan dess har oljepriset stigit med 7 procent. Den totala uppgången under året är hela 30 procent – en stark utveckling efter den minskade efterfrågan som infann sig under den inledande tiden av coronapandemin, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

På fredagsförmiddagen stod priset på ett förstaterminskontrakten på ett fat Nordsjölja på 67,84 dollar och WTI-oljan på 64,80 dollar.

Det högre oljepriset väntas att medföra en stärkt finansiell ställning för de utvecklingsländer som har en betydande oljeproduktion, skriver kapitalförvaltaren T. Rowe Price.

”Vi väntar oss att se förbättrade finansiella och exportrelaterade intäkter i de större producenterna i utvecklingsländer som en följd av högre oljepriser”, skriver Andrew Keirle portföljförvaltare på T.Rowe Price.

ANNONS
ANNONS

Tillsammans med förväntningar om att ekonomin återhämtar sig kan det högre oljepriset resultera i ett ökat inflationstryck och att räntorna ökar, skriver T. Rowe Price.

Läs mer: Oljepriset svänger inför Opec-möte [Dagens PS] >>