Dagens PS

Oljepriset drar i väg – högsta på över ett år

oljepriset
Oljepriset har under torsdagsmorgonen stigit till det högsta i år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

Under torsdagsmorgonens handel i Asien har oljepriset rusat till det högsta på mer än ett år och sätter därmed nytt rekord i år, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till att oljepriset slår i taket uppges vara att råoljelagren vid viktiga depån i Cushing, Oklahoma, sjunkit till sin lägsta nivå sedan juli i fjol.

Nivån har enligt CNBC sjunkit till 22 miljoner fat under fjärde veckan i september, det rör sig om en minskning med 943 000 fat sedan förra veckan.

Det här har fått de amerikanska West Texas Intermediate-terminerna att röra sig kring priset 95,03 dollar per fat under morgonens handelstimmar i Asien.

Så högt har oljepriset inte stått sedan augusti 2022.

Prisrekordet i år före dagens topp låg på 94,61 dollar per fat.

Varnar för kritiskt läge om oljelagren sjunker ytterligare

Det internationella riktmärket på oljemarknaden, Brent, har samtidigt stigit med 1,05 dollar till 97,56 dollar fatet under torsdagsmorgonen, svensk tid.

“Dagens prisåtgärd verkar vara Cushing-driven, eftersom den når en lägsta nivå på 22 miljoner bbl, den lägsta nivån sedan juli 2022”, säger Bart Melek, vd för TD Securities, till CNBC.

Om oljelagren fortsätter krympa under de kritiska nivåerna kan det bli svårigheter att få ut råolja på marknaden, tillägger han.

Expertens prognos är fortsatt höga oljepriser resten av året, och att de riskerar att öka ännu mer till följd av strama leveranser från Opec+.

Både Saudiarabien och Ryssland har meddelat att de förlänger sina nedskärningar av oljeproduktionen till slutet av året.

Läs även: IEA: Risk för ännu högre oljepriser Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS